Zelfs als je niets met auto’s hebt, moet je het een keer gedaan hebben: een roadtrip dwars door Europa waarbij je niet de snelste route pakt, maar de mooiste. Dwars door de Dolomieten richting Italië, bijvoorbeeld. Een extra voordeel: in de auto past veel meer wijn en olijfolie dan in de koffer. Alleen je moet wel opschieten, want de bergpassen van de Dolomieten worden een milieuzone.

Tenminste, dat voorstel ligt er nu. Diverse gemeentes in en om de bergketen willen een zona traffico limitato instellen voor de Dolomieten. Het doel is minder herrie en minder uitstoot op de bergketen. De exacte details en eisen zijn nog onbekend, maar ga er maar vanuit dat je met je benzineauto (zeker als ie een sportieve pijp heeft) niet meer welkom bent.

Ook is nog niet bekend op welke bergpassen in de Zuidelijke Alpen de milieuzone moet gelden. Er zijn nogal wat mooie wegen zoals de Pardoipas, Gardenapas of Sellapas. De Stelviopas ligt sowieso nog een stukje verderop, maar als de milieuzone bevalt, volgen misschien meer bergpassen. Wielrenners en wandelaar zullen in ieder geval blij zijn.

Milieuzone in de Dolomieten moet in 2024 komen

De aanleiding van de milieuzone in de Dolomieten is de Olympische Winterspelen in 2026. Deze wordt gehouden in de buurt, bij Milaan en Cortina d’Ampezzo. Om daar alvast de buitenlucht wat frisser te maken, moet in 2024 de milieuzone worden ingesteld. Snel nog even je roadtrip naar de Dolomieten plannen, dus.

Advertentie

Reacties

  • M heeft op 23 maart 2023 geschreven:

    Tja zolang er niemand opstaat tegen deze onzin regels kunnen straks alleen de rijke nog vrij bewegen met hun kinderslavernij auto’s en zonnepanelen met zeldzame metalen. Allemaal hype en niet beter voor milieu en mens wel voor de grote bedrijven weer dikke winsten. Dus rennen naar de dealer voor de elektrische auto en doen alsof je deugd maar wel de kindjes ondersteunen die als slaven in de mijnen werken. Goed bezig mensen!!!!

    Reageer
  • Lodewijk heeft op 22 maart 2023 geschreven:

    Ik hoopte dat dit een satire was.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie