Minder insecten op de voorruit, dit is waarom

En eigenlijk is het helemaal niet zo relaxed als het klinkt

Minder insecten op de voorruit, dit is waarom
Foto('s): L. Nijssen

Als je er even goed over nadenkt: wanneer is de laatste keer dat je écht een massagraf aan insecten op de voorruit van je auto had zitten? De kans is groot dat het eventjes geleden is, als je tenminste met enige regelmaat je auto wast. Misschien is je laatste herinnering wel van vroeger, toen je nog met paps en mams richting het zuiden van Frankrijk reed. Het zit niet tussen je oren, blijkbaar neemt het aantal insecten op de voorruit af. En dat is best zorgelijk.

Minder insecten op de voorruit, dit is waarom

De reden is logisch: er zijn minder insecten. Twee losse onderzoeken, eentje in Denemarken en eentje in Engeland, bevestigen dat niet alleen het aantal insecten op de voorruit afneemt, maar insecten in het algemeen. Het onderzoek in Denemarken zag het aantal insecten op ruiten met 80 procent afnemen in de tijdsspanne van 1997 tot 2017. Een onderzoek in het Engelse Kent zag een afname van 50 procent van 2004 tot 2019. En dat terwijl moderne auto’s méér insecten raken door hun vorm. Voor alle duidelijkheid: de metingen werden gedaan vanaf de kentekenplaat, die een redelijk vaste plek op de auto heeft gedurende de jaren en modelwisselingen.

De oorzaken

Vervuiling, klimaatverandering, pesticiden, het verdwijnen van de natuurlijke habitat en andere menselijke invloeden zijn schijnbaar de boosdoeners. Nu klinkt het allemaal best relaxed, minder insecten op je auto, maar die kleine beestjes zijn een belangrijk deel van ons ecosysteem. Wie denk je dat de bloemen bestuift? Het aantal vogels dat graag deze insecten eet, neemt ook gestaag af. Het probleem kreeg een naam: het voorruit-fenomeen.

Data verzamelen

Onderzoekers zijn momenteel nog druk bezig met het verzamelen van data. ‘We hebben veel meer gegevens nodig om trends te bepalen. Dit zal onze roep om een vermindering van pesticiden en het gebruik van betere insectenhabitats versterken’, zegt Paul Tinsley-Marshall van de Kent Wildlife Trust tegen The Guardian. We zouden dit artikel graag een vrolijke uitsmijter geven, maar helaas. Het scheelt je in ieder geval boenen.

Reacties
  1. Sander zegt op 13 juni 2021 om 16:42:

    Doe in de zomerdag een ritje over de A6 van Almere naar emmeloord pff

  2. Frank zegt op 13 juni 2021 om 10:26:

    2 ritjes op m’n opgevoerde brommer en ik zit helemaal onder, vizier van m’n helm ook helemaal vol insecten. Dus het is denk ik toch de aerodynamische vorm van de auto’s…

  3. Jimmy zegt op 13 juni 2021 om 08:24:

    Afgelopen week nog

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken