Je was er al voor gewaarschuwd: voordat Mitsubishi weer met meer ‘eigen’ modellen gaat komen, wordt het Europese gamma eerst uitgebreid met steun van alliantiepartner Renault. Naast de Colt (Clio) en ASX (Captur) is er nu deze Mitsubishi Grandis, op basis van de Symbioz.

Mocht de naam ‘Grandis’ een belletje doen rinkelen: hij prijkte vroeger op een grote MPV. En Mitsubishi houdt er wel van om oude namen op heel andere modellen te hergebruiken (zie de Space Star). In dit geval is de Grandis verworden tot een C-segment crossover met een hybride aandrijflijn. En ja, in die klasse had Mitsubishi al de Eclipse Cross rondrijden, maar die komt over een paar maanden terug als volledig elektrisch model. Volg je het nog?

De aanpassingen aan de Mitsubishi Grandis

Goed, net als de Colt en ASX lijkt deze sushi-Symbioz in eerste instantie minimale wijzigingen te hebben ontvangen ten opzichte van zijn Renault-zustermodel. Toch is er meer veranderd dan alleen de grille. Zowel de voor- als de achterbumper is nieuw en zelfs de achterlichten, geen goedkoop geintje, werden aangepast in de naam van ‘merkidentiteit’. Vooraan zien we wel nog hetzelfde led-verlichtingspatroon, wat ergens jammer is voor de herkenbaarheid, maar er in combinatie met Mitsu’s Dynamic Shield-snoet ook wel weer cool uitziet.

Vanbinnen heeft de Grandis alles wat je van een moderne crossover verwacht: een standaard 10,4-inch infotainmentscherm met Google-spul, draadloze CarPlay/Auto, een 7- of een 10-inch tellerdisplay, optioneel een dimmend glazen dak en Harman Kardon-audio met negen speakers. Ook de verschuifbare achterbank heeft de overstap vanaf de Renault gemaakt, net als de makkelijke knop voor de rijhulpvoorkeuren.

Bekende techniek

De Mitsubishi Grandis komt er in vier uitvoeringen en met twee aandrijflijnen, waarvan in eerste instantie alleen de hybride naar Nederland komt. Dat is een 1.8 met 154 pk, voorzien van een 1,4-kWh accuutje en de bekende abracadabratransmissie met vier versnellingen voor de verbrandingsmotor en twee voor de elektromotor. Hiermee kun je regelmatig en tot een snelheid van 70 km/u elektrisch rijden.

Daarnaast komt er een mild-hybride 1.3 turbo met 141 pk en een handgeschakelde zesbak of een zeventraps automaat. Bij voldoende vraag zegt Mitsubishi Nederland deze nog te kunnen gaan voeren, maar door de BPM zou de prijs bijna gelijk zijn aan die van de hybride. En de ervaring leert dat meer dan 90 procent van de klanten dan voor die laatste kiest.

Moet je de Mitsubishi Grandis boven de Renault verkiezen?

De onderscheidende factoren van de Mitsubishi Grandis ten opzichte van zijn Franse evenknie? Ook die ken je van eerdere modellen: waarschijnlijk een iets lagere prijs (al is die op dit moment nog niet bekend) en een uitgebreidere garantie van acht jaar of 160.000 kilometer. Genoeg om jou over de streep te trekken? In het vierde kwartaal van dit jaar start de productie van de Grandis in het Spaanse Valladolid.

Eén reactie op “Mitsubishi blijft grabbelen in de Renault-ton: dit is de nieuwe Grandis”

  1. Hopelijk is er rekening gehouden met de behoeften van de caravan trekkers , welk grandis is daar voor geschikt.
    Mitsubishi maar hele betrouwbare autos nu nog de juiste publiek zien te bereiken

Geef een reactie

(verplicht)