Lange tijd gedroegen de prijzen van benzine en diesel zich als een kind op een schommel. ‘Hoger! Hoger!’, klonk het. Minister Jetten van Klimaat en Energie wil de schommel een zwiep geven door biobrandstof met benzine en diesel te mengen. Daardoor zouden de benzineprijzen met 5 tot 10 cent kunnen stijgen. En vergeet niet dat de accijnskorting binnenkort ook verdwijnt.

Dit melden bronnen uit de coalitie aan de NOS. Het doel van de vergroening van de brandstof is uiteraard zodat de CO2-uitstoot omlaag gaat, maar ook dat men minder gaat kilometers gaat maken in auto’s met verbrandingsmotoren. Als alles meezit voor de maatregel (en tegenzit voor ons), dan kan die volgend jaar al ingevoerd worden.

Accijnskorting valt ook weg

Dit jaar is er nog accijnskorting in Nederland van 17,3 cent per liter voor benzine en 11,1 cent voor diesel. Deze korting wordt vanaf juli al minder (8,65 cent voor benzine en 5,55 cent voor diesel) en aan het einde van 2023 valt de korting weg. Als de inkoop van brandstof net zo duur blijft, is de benzine volgend jaar dus 27 cent per liter duurder.

Het financiële effect van de verduurzaming

Het vergroenen van het Nederlandse wagenpark is al een dure hobby van de overheid. Wat te denken van alle subsidies die uitgegeven worden aan consumenten die een nieuwe elektrische auto kopen. Door mensen in EV’s te zetten, wordt er ook minder aan brandstofaccijnzen verdiend.

Ook de BPM moet omhoog

De gemiste inkomsten moeten in 2030 terugverdiend worden met het rekeningrijden, maar zeven jaar duurt blijkbaar nog te lang. Daarom wordt er nu dus gekeken naar het verhogen van de brandstofprijzen, maar ook naar het verdubbelen van de BPM in 2025 voor brandstofauto’s. Dit zou de schatkist miljarden euro’s moeten opleveren, zo schrijft de NOS.

Overigens zouden er verschillende partijen al negatief gereageerd hebben op het voorstel. Volgens die partijen moeten de plannen afgezwakt worden. Wordt dus nog eventjes vervolgd.

Reacties

 • DRuvel heeft op 21 april 2023 geschreven:

  Ik kan mij geen nieuwe auto veroorloven en al helemaal geen elektrische plus de bijbehorende laadpaal.
  Het zijn de mensen met de lage inkomens die in de oudere 2e hands benzine auto’s moeten blijven rijden.
  En juist die mensen worden zwaar in de problemen gebracht door het verhogen van de belastingen en boetes op benzine.
  De rijkere mensen die makkelijk een nieuwe elektrische auto hebben kunnen aanschaffen MET subsidie (die door ons wordt betaald) zijn weer spekkoper. Echter, waar geen rekening mee wordt gehouden is dat benzine nooit helemaal zal verdwijnen. De afname van benzine auto’s is goed, laat die rijkere mensen maar elektrisch gaan rijden, dat ruimt al lekker op. Maar ga niet de mensen met lagere inkomens straffen omdat zij in oude auto’s moeten blijven rijden, dat is onnodig.

  Reageer
 • Chris heeft op 21 april 2023 geschreven:

  Het wordt echt tijd om afscheid te nemen van die EU figuren .

  Niets zeggende zakkenvullers die ons geld verbrassen en stomp zinnige ideeen verkondigen .

  Ook hier stoppen met die nitwits van D66 , VVD , CDA , CU, PvdA , Groen links en Volt figuren die allen dit land naar de knoppen brengt .

  Gelukkig kan ik tanken in België wat nu ongeveer 10 a 15 cent scheelt voor E95 en er gelijk een leuk dagje van maakt .

  • Daaaaag Chris heeft op 25 april 2023 geschreven:

   Als je zo’n hekel hebt aan Nederland, getuige je anti-overheid propaganda die letterlijk door Rusland en China wordt ingefluisterd, ga je toch lekker weg? Wij kunnen landverraders als jij missen als kiespijn.

   Reageer
  Reageer
 • Piet heeft op 19 april 2023 geschreven:

  Hoe kan jan met de pet die nu al met een auto naar zijn werk moet dit allemaal betalen ze hebben makkelijk lullen daar in den haag en Brussel met hun inkomen die Jetten staat helemaal buiten de wereld het is nu al niet meer optebrengen . Dat Brusdel maar gouw opheffen stel zakken vullers .

  Reageer
 • Opa hans heeft op 19 april 2023 geschreven:

  D66 GroenLinks dat zijn de grootste klimaatdrammers, straks met de tweede kamer verkiezingen D66 de genade klap geven want die hebben fors ingeleverd, die jetten en klaver zijn gevaarlijke individuele mannetjes, die willen namelijk niet dat de gewone burger een eigen huis of auto bezit,sowieso geen private bezittingen.

  • Chris heeft op 21 april 2023 geschreven:

   PvdA en Steun partijen VVD cda en cu ook Ow en vergeet die europartij Volt niet !

   Reageer
  Reageer
 • Paulus heeft op 19 april 2023 geschreven:

  Als ze maar kunnen plukken van de burger, terwijl er miljarden naar het buitenland verhuizen.
  Het begint al bijna op criminaliteit te lijken.

  • Opa hans heeft op 19 april 2023 geschreven:

   Criminaliteit lijken, dat is inmiddels al 10 tallen jaren zo, en dit schaapjes volk laat het al jaren gebeuren, Nederland is van de burgers hé niet van het ongekozen zooitje uit Brussel.

   • Johan van de leer heeft op 19 april 2023 geschreven:

    De afgelopen jaren (decennia zelfs) zijn niet alleen Nederlanders maar alle inwoners van deze planeet steeds meer economisch en financieel zelfstandig geworden. We hebben tegenwoordig allemaal een huis, een auto, een mobiele telefoon en ga zo maar door. “You will own nothing” doet denken dat we daar allemaal afstand van moeten doen, maar is dat huis wel van jou? Heb je die auto of telefoon al afbetaald? Die laptop, is die echt van jou of heb je die in bruikleen van je werkgever? “You will own nothing.” Misschien is die uitspraak niet eens zo gek, gezien een groot gedeelte van hetgeen wij zien als ons persoonlijk bezit al in handen is van verschillende banken, financiële instellingen, investeringsmaatschappijen…

    … en dat ‘being happy’ dan? Als je met je maandelijkse beloning nauwelijks jouw huis kan afbetalen bij de bank, de telefoonrekening of de maandafrekening van jouw auto niet meer kan betalen of je werkgever besluit dat je jouw laptop voortaan op kantoor achter moet laten, dan heb je in feite ook niets maar spendeer je wel al je vrije tijd piekerend over zaken die onder de streep (nog) niet van jou zijn.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Ron heeft op 19 april 2023 geschreven:

  Alles duurder maken is gewoon om ons te dwingen om naar die elektrische troep over te stappen.
  Hetzelfde gebeurd met die vlees taks.
  Die criminelen in Den Haag doen er alles aan om ons leven te beheersen terwijl hun hun zakken vullen.

  • Opa hans heeft op 19 april 2023 geschreven:

   D66 GroenLinks dat zijn de grootste klimaatdrammers, straks met de tweede kamer verkiezingen D66 de genade klap geven want die hebben fors ingeleverd, die jetten en klaver zijn gevaarlijke individuele mannetjes, die willen namelijk niet dat de gewone burger een eigen huis of auto bezit,sowieso geen private bezittingen.

   • Peter heeft op 25 april 2023 geschreven:

    Het lijkt er op dat Opa Hans, Chris, Ron en Paulus allemaal dezelfde persoon (bot?) zijn. Zelfde leugens, zelfde zinsbouw, zelfde woordkeuze. Het wordt tijd dat TG ingrijpt op dit soort bots.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Herman heeft op 19 april 2023 geschreven:

  BRANDSTOF WORDT DUURDER VANAF 2027, ELEKTRISCH RIJDEN TOEGANKELIJKER

  In het Europees Parlement is een akkoord bereikt over maatregelen om de CO2-uitstoot verder te beperken, en dat zal je voelen in je portemonnee. Er komt namelijk een extra taks op brandstof, waardoor je meer zal betalen aan de pomp. Voor dat gebeurt, belooft de EU echter een fonds voor financiële steun op poten te zetten.

  AFSPRAAK AAN DE POMP IN 2027
  Het emissiehandelsysteem, dat al langer van toepassing is op bedrijven binnen de grenzen van de Europese Unie, zal namelijk aanzienlijk uitgebreid worden om het ETS II — kort voor Emission Trading System II — te vormen. Dat houdt concreet in dat er ook op fossiele brandstoffen uitstootrechten betaald dienen te worden, en die zullen door de energieleveranciers doorgerekend worden aan de gebruiker. Daardoor zal het voltanken van je geliefde benzine- of dieselmobiel weer wat duurder worden, net als het verwarmen van je woonst. De startdatum van dit alles staat momenteel op 2027, al is er wel een mogelijkheid tot uitstel naar 2028 indien de huidige energiecrisis nog langer aanhoudt.

  Reageer
 • Herman heeft op 19 april 2023 geschreven:

  Europa en niet allen Nederland alle lid staten diennen in 2027 te voldoen aan CO2 op brandstof bij te voegen,

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear