Iemand die regelmatig rondneust op de bekende internetveilingen heeft ongetwijfeld wel eens de advertentie gezien waarbij een bedrijf zijn diensten aanbiedt om de kilometerstand van de auto terug te draaien. In veel gevallen levert dat een serieuze waardevermeerdering op bij verkoop.
 
Natuurlijk hoeft niet altijd sprake te zijn van fraude. Onder het mom van ‘mijn teller is kapot en ik heb bij een autodemontagebedrijf een tweedehands exemplaar op de kop weten te tikken’ kun je natuurlijk de oorspronkelijke stand herprogrammeren. Toch blijkt dat niet iedereen diezelfde goede bedoelingen heeft.
 
Tot voor kort was het uitsluitend voor bedrijven mogelijk om de gegevens van de Nationale Autopas te raadplegen. Aangezien steeds meer mensen particulier een occasion aanschaffen en je niet altijd zeker bent van een eerlijke tellerstand heeft de NAP besloten om deze dienst vanaf begin maart ook aan te bieden voor particulieren. Maar, zoals zo vaak: voor niets gaat de zon op! En dat geldt ook voor de NAP-organisatie. De check kost 2,95 euro per keer en is kinderlijk eenvoudig opgesteld. Men dient echter wel enkele gegevens van het voertuig in te geven. Een kenteken is ook wenselijk… Een verkeerlicht geeft vervolgens duidelijkheid over de tellerstand. Rood betekent: maak dat je wegkomt, hier klopt iets niet. Groen spreekt voor zich. En bij geel is het opletten geblazen. Met andere woorden alleen bij groen kun je de zaak vertrouwen.

Reacties