Toch vreemd: als Groot-Brittannië zich losscheurt van de Europese Unie, gaan wij ineens gigantische parkeerplaatsen bouwen. Je vindt deze enorme parkeerplaatsen in de buurt van de Rotterdamse havens. Het is een project van Rijkswaterstaat en de verklaring is best logisch. Want als je als vrachtwagenchauffeur de boot op wilt naar het VK, dan moet je vanaf 1 januari 2020 je papieren op orde hebben. Is dat niet het geval, dan mag je de boot niet op. En dan kun je niet met je vrachtwagen voor de slagbomen blijven staan.

Je zag in Dover wat voor ellende het oplevert als vrachtwagens niet de boot op kunnen. Nu ging dat over nog veel meer vrachtwagens, maar het is een scenario dat je wilt voorkomen. Daarom legde Rijkswaterstaat vijf Brexit-parkeerplaatsen aan bij de Rotterdamse havens. Bufferparkeerlocatie Oranjeheuvel is vier hectare groot en biedt plaats aan 200 vrachtwagens. In totaal is er plek voor 700 vrachtwagens op de vijf lappen asfalt. Ook bij IJmuiden is er zo’n locatie.

De parkeerplaatsen voor Brexit zijn beveiligd met camera’s en hekwerk, plus er is zelfs een cateringservice voor vrachtwagenchauffeurs die langer moeten blijven. Is dat allemaal nodig? Rijkswaterstaat verwacht dat 15 tot 20 procent van de 2.500 vrachtwagens die dagelijks willen oversteken niet de juiste papieren zullen hebben. De douane denkt zelfs 25 procent, zo meldt De Volkskrant. Het ergste scenario is dat de helft van de chauffeurs de papieren niet op orde heeft, en zelfs daar zijn scenario’s voor bedacht.

Nederland legt parkeerplaatsen aan voor Brexit

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)