Vergis je niet, we kozen het woord ‘stoplicht’ in de titel om de betweters op de kast te jagen. Je ziet hun reacties wel tegemoet op Facebook. Overigens, ‘stoplicht’ staat officieel in de Van Dale als synoniem voor ‘verkeerslicht’. Als we alles zo letterlijk zouden nemen, zouden we het ook een stop-en-gaan-bord moeten noemen. We dwalen te ver af. Dit artikel gaat over een Nederlander die een stoplicht hackt om hem zo op groen te kunnen zetten.

Het gaat volgens de NOS om zogenoemde internetstoplichten, die neergezet gaan worden op 1.200 kruispunten in Nederland. Deze reageren op een app die fietsers op hun telefoon hebben staan; als er veel fietsers zijn, gaan de lichten op groen. Maar als er weinig fietsers zijn, zal het stoplicht minder lang op groen blijven. Het doel van deze verkeerslichten is om de doorstroming bij kruispunten beter te laten verlopen.

Het beveiligingsbedrijf Zolder kan de verkeerslichten manipuleren door via een laptop ‘virtuele fietsers’ naar het kruispunt te sturen. Hierdoor springt het verkeerslicht voor fietsers op groen, en de andere op rood. Het is dus niet zo dat het mogelijk is om alle stoplichten op groen zetten en om zo een onveilige situatie te veroorzaken. Het bedrijf heeft het beveiligingslek aan de producent van de internetstoplichten gemeld.

Nederlander hackt stoplichten en kan ze bedienen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear