Je hoeft niet eens bij een auto naar binnen te kijken om te zien of de bestuurder een telefoon vasthoudt; je spot het gepingpong tussen de belijning al op tweehonderd meter afstand. Boetes volstaan blijkbaar niet, want je ziet het regelmatig. Onze zuiderburen zijn het zat en daarom nemen ze in de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Limburg het rijbewijs in van smartphone-overtreders. Maar ben je als Nederlander ook je rijbewijs kwijt in België als je je telefoon gebruikt achter het stuur?

Uit een rondvraag van Omroep Zeeland blijkt dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels in België. En mensen die al op de hoogte waren, wisten niet dat je als Nederlander ook je rijbewijs kwijtraakt. Dus om even kort antwoord te geven op de vraag in de titel: ja, ook als Nederlander ben je je rijbewijs kwijt in België als je daar de telefoon vasthoudt tijdens het rijden.

In Nederland ook je rijbewijs kwijt?

In Nederland is telefoongebruik achter het stuur ook een groot probleem. Volgens Omroep Zeeland kijkt het Openbaar Ministerie aandachtig naar België, maar voorlopig kunnen ze in de wet niets aanpassen om het rijbewijs in te nemen. Een woordvoerder legt uit: ‘Daarvoor zou eerst moeten worden beslist dat ook in Nederland het smartphonegebruik onder het strafrecht komt te vallen, maar dat is aan de politiek.’

In Nederland valt niet-handsfree bellen onder de verkeerswet, waardoor een rijbewijs niet worden ingenomen, blijkbaar. In Nederland ben je overigens 420 euro kwijt als je betrapt wordt, met nog 9 euro administratiekosten. Er is trouwens een geniale lifehack om nooit een boete te krijgen voor je telefoon vasthouden achter het stuur: als je telefoon in je broekzak zit of in de bekerhouder, raak hem dan niet aan. Succes gegarandeerd.

13 reacties op “Ben je als Nederlander ook je rijbewijs kwijt als je met je telefoon betrapt wordt in België?”

  1. En wie gaat het handhaven als iemand zijn rijbewijs kwijt is, zou graag willen weten hoeveel mensen er rond rijden zonder geldig rijbewijs of geen rijbewijs!!!

  2. In Nederland ook rijbewijs inleveren dat is de beste manier.
    En niet een jaar vergaderen maar aan pakken die hap.
    In België doen ze niet zo moeilijk is daar zo geregeld.

  3. De Belgen hebben eigenlijk wel gelijk maar zou niet mogelijk moeten zijn een Nederlands rijbewijs is een Nederlands document en is van Nederland daar moet de Belgische overheid van af blijven dat zijn de regels gewoon.
    Bij overtreding gewoon terplekke betalen dat lijkt mij het beste en eventueel in België voor de rechter en rijontzegging in België op dat moment want de overtreding is niet in Nederland gebeurt en zo zou het moeten gaan maar vind gebruik telefoon onder het rijden een zwaar misdrijf.

  4. Zelf ben ik, stilstaande in een file, achteraan aangereden door iemand die zijn WhatsApp berichten belangrijker vond dan het verkeer.
    Twee wagens total loss.
    Gelukkig slechts lichtgewonden.
    Voor mij geen twijfel. Telefoon in de hand = rijbewijs kwijt.

  5. In Nederland is dat ook mogelijk met artikel 5, als men zich gevaarlijk gevraagd in het verkeer dat is het geval met een telefoon in de hand ook. Zie de vele slachtoffers in het verkeer door telefoon gebruik..

    • Mee eens. Het “strafrechtverhaal” lijkt mij een onzinverhaal. Meer dan 50 km te hard valt ook gewoon onder verkeerswetgeving.

    • Ik heb jaren geleden in Duitsland een stevige boete gehad omdat ik klaarblijkelijk boven de toegestane snelheid gereden had bij een “Baustelle” op de snelweg.
      Naast de boete (en “punten” -die een Duitser op zijn rijbewijs zou krijgen) kreeg ik ook een maand rij-ontzegging. Als ik Duitser was geweest, zou ik mijn rijbewijs voor een maand moeten inleveren. Maar….. omdat ik Nederlander ben, mocht men in Duitsland mijn rijbewijs niet innemen, aangezien het Nederlandse rijbewijs eigendom is van de Nederlandse staat.
      Uiteindelijk kreeg ik een sticker op mijn rijbewijs met daarop de (door mijzelf gekozen!) maand van rij-ontzegging in Duitsland!

      • Ooit reed ik in de buurt van Aken bij een vrij korte afslag gedeeltelijk over het witte vlak. Een toevallige achter mij rijdende politie auto zag dat. Ik werd tot stilstand gemaand. Moest mijn rijbewijs laten zien overhandigen. De agent vertelde me dat de overtreding zeer ernstig was en hij niet bevoegd was mij te bekeuren. Er werd een hogere agent bij geroepen en deze schreef een boete uit destijds 450 DM met de mededeling dat wanneer ik een Duitser zou zijn geweest ik mijn rijbewijs kwijt was geweest. Dus zoveel jaren geleden al in Duitsland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear