In België zijn ze klaar met mensen die hun telefoon vasthouden achter het stuur. In de delen Halle-Vilvoorde en in Oost-Vlaanderen neemt de politie nu rijbewijzen in beslag van mensen die hun telefoon niet-handsfree gebruiken. Het rijbewijs zijn ze dan acht dagen kwijt.

Dat je in België je rijbewijs kwijt kunt raken voor niet-handsfree bellen, is geen potje bluf. Er zijn inmiddels al meer dan 25 rijbewijzen ingevorderd, zo meldt RTL Nieuws. De reden achter de maatregel is het aanhoudende telefoongebruik achter het stuur. Eén op de vier Belgen stuurt weleens rijdend een berichtje.

‘Volgens Vias Institute houdt 8 procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van telefoons achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een vijftigtal doden en een 4.500 gewonden per jaar’, zo meldt het Belgische Openbaar Ministerie in een persbericht.

Kan de Belgische politie een Nederlands rijbewijs invorderen?

Jazeker kan dat. De Nederlandse Rijksoverheid meldt: ‘Als u in het buitenland de verkeersregels overtreedt, mag een buitenlandse politieagent uw Nederlandse rijbewijs invorderen.’ Op het moment dat jij je Nederlandse rijbewijs in België kwijtraakt, mag je niet rijden in Nederland totdat je je pasje terug hebt.

Nederlands rijbewijs kwijt voor niet-handsfree bellen – wat nu?

De Belgische overheid stuurt het rijbewijs als het goed is terug naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs dan weer naar de gemeente, waar jij een afspraak moet maken om het op te halen. Als je een rijontzegging krijgt in België, dan geldt die rijontzegging ook alleen maar in België.

De moraal van dit verhaal? Gewoon je telefoon koppelen aan je bluetooth. En berichtjes kunnen wel even wachten.

Reacties

 • Joy heeft op 14 november 2022 geschreven:

  Misschien de oplossing ook voor Nederland

  Reageer
 • Fer heeft op 15 mei 2022 geschreven:

  Weten die Belgen ook dat een mobieltje geïntroduceerd werd als autotelefoon.
  Misschien toch beter je huiswerk doen.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)