Staat er een datum van vóór de eeuwwisseling op je geboortecertificaat, dan ken je de bussen van Den Oudsten. De vervoersmiddelen van de Woerdense bussenbouwer vulden het Nederlandse straatbeeld. Ontsnappen aan de bus was zinloos. Hij zou je vinden, opslokken en op je bestemming weer uitspugen. Onder begeleiding van geblaas en gesuis van de DAF-motor.

Waar zijn ze nu dan?

Nu, zestien jaar na het faillissement, is de bus een zeldzaamheid. De grootste dichtheid Den Oudsten-bussen vind je momenteel in Safaripark Beekse Bergen, waar ze met zebra-print tussen de dieren rijden terwijl inzittenden een stuk gedroogde neushoornpoep aan elkaar doorgeven. En in Cuba.

Eh, Cuba?

Als je de zakken van Cuba met water zou vullen, kun je er niet in verdrinken. Zo ondiep zijn ze. Gelukkig is de vindingrijkheid van Cuba en zijn inwoners eindeloos. De mensen zijn in staat om zo goed als alles rijdend te houden. Al moeten ze een buitenboordmotor ombouwen en in een oude Amerikaan bouwen, rijden zal de auto. Een DAF MB200 (met Den Oudsten-koets) uit 1970 tot 1990 is dus geen enkel probleem.

Daarom kocht Cuba dankbaar de oude Den Oudsten-bussen voor een prikkie. Veel van de bussen denderen vrolijk door met ‘Geen Dienst’ en in sommige gevallen zelfs nog met hun Nederlandse kentekenplaat, zoals de BV-03-HK naar Amsterdam. Iets zegt ons dat de inwoners dat zelf ook erg cool vinden.

Galerij: Nederlandse Den Oudsten-bussen in Cuba

Yellow Bus

Dutch bus

CUBA206

Nederlandse bus in Cuba

Cuba: BUSiness (almost) as usual

Cuba: ex NZH 8934

real bus

OMNIBUS METROPOLITANOS, Ruta 16 No. 1320

Reacties

  • Hugo heeft op 12 juli 2021 geschreven:

    Over de ex-Nederlandse bussen op Cuba heb ik afgelopen maand een boek uitgegeven. Het is 136 pagina’s A4 in full colour met een hardcover en is te bestellen via http://www.lyckatill.nl. Een impressie is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=TnvqAtJib1E.

    Reageer
  • Joeri Maes heeft op 5 september 2017 geschreven:

    Zalig om zo’n oude bussen nog te zien rondtoeren ergens op de wereld! Een heel aantal jaar geleden hebben ze uit Afrika nog een oude bus uit België teruggehaald of bezocht, de begin en eindhalte (Lier – Herentals) stond nog steeds op de bus!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)