Vanaf het moment dat je een bon voor te hard rijden, door rood rijden of een andere verkeersboete krijgt, heb je acht weken om deze te betalen. Lukt dat niet, dan komt de helft van het bedrag erbij en later verdubbelt de boete zelfs. Uit onderzoek van De Volkskrant blijkt dat de overheid flink verdient aan mensen die hun verkeersboetes te laat betalen. En daar gaan Nederlandse gezinnen aan onderdoor.

De Volkskrant vroeg cijfers over aanmaningen bovenop verkeersboetes van de afgelopen drie jaar op bij het CJIB. Per jaar worden er ongeveer 8 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Daarvan worden er 900.000 niet meteen betaald. Zelfs 459.000 boetes krijgen een tweede aanmaning en dus een verdubbeling van het boetebedrag. Daardoor bestaat 16 procent van de inkomsten uit verkeersboetes uit aanmaningen.

Lees ook: Zo hoog worden de verkeersboetes in 2025

Hoeveel krijgt de overheid binnen door het te laat betalen van verkeersboetes

De boetes bij elkaar opgeteld, leveren gemiddeld 635,1 miljoen euro per jaar op. In totaal verdient de Nederlandse overheid gemiddeld 137 miljoen euro per jaar aan het te laat betalen van verkeersboetes. Alle administratiekosten zijn gemiddeld 71,8 miljoen euro waard. Een flinke bak met geld dus waar mensen die het financieel al moeilijk genoeg hebben, de dupe van zijn.

Een kwart van de inkomsten uit aanmaningen komt uit onverzekerde voertuigen. De RDW controleert of auto’s verzekerd zijn en kan twee keer per jaar aan één automobilist een boete van 370 tot 400 euro geven. Betaalt de autobezitter te laat, dan kan de boete stijgen naar 2.400 euro, zelfs als de auto geen meter heeft gereden dat jaar.

Betaal dan gewoon je boete op tijd, toch?

Dat klinkt simpeler dan het lijkt, legt een onderzoeker Merel van Rooy van Instituut voor Publieke Economie uit. ‘Onder de onverzekerden zijn mensen met schulden en minder zelfredzaamheid oververtegenwoordigd. En die negeren de post vaak’, zegt Van Rooy tegen De Volkskrant. Doordat de boete vaak wordt genegeerd, loopt diegene snel tegen een hogere boete aan.

Volgens het CBS zijn er 725.000 gezinnen in Nederland die het financieel lastig hebben. Bij 123.680 huishoudens komt dit (voor een deel) door verhoogde verkeersboetes. Dat komt mede door de manier waarop aanmaningen bij verkeersboetes werken. Nu het toch al zulke roerige tijden zijn in Den Haag zijn we benieuwd of dit onderzoek van de krant nog ter sprake komt bij een debat.

Reacties

  • dutchwindmill heeft op 14 december 2023 geschreven:

    Ik meende TopGear te kennen als een anti-woke, pro-klimaatverandering medium. Ben heel verheugd dat het juist een heel sociaal medium blijkt te zijn, dat hier impliciet de politiek oproept om op te komen voor de arme mensen die niet eens geld hebben om hun auto te verzekeren (daar hebben we per slot het Waarborgfonds voor) en die dan ook nog eens worden opgezadeld met boetes en verhogingen daarvan omdat ze niet betalen. Nieuw beleid dus. Omdat we geleerd hebben dat de uitvoering van wet- en regelgeving niet te ingewikkeld moet zijn, is mijn suggestie: stel de arme mensen die geen geld hebben voor een WA-verzekering vrij van het betalen van boetes.

    • Overbelasting heeft op 15 december 2023 geschreven:

      Ik wacht al meer dan een half jaar op de Bpm die ik onterecht betaald heb aan deze overheid..
      De roverheid heeft geen enkel fatsoen

      • @trol heeft op 15 december 2023 geschreven:

        Ga aub ergens anders lopen janken.

        • overbelasting heeft op 15 december 2023 geschreven:

          3000 euro BPM terug te ontvangen en daar doen ze nu al meer dan twee jaar over. Die mag ik dan ook zeker verdubbelen, neem ik aan

          • George heeft op 15 december 2023 geschreven:

            Mensen die praten over “roverheid” zijn moeilijk serieus te nemen en daarmee hun geklaag ook niet.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    • De wereld op z'n kop heeft op 15 december 2023 geschreven:

      Dus mensen die zich niet aan de wet houden moeten daarvoor beloond worden? Dan ben je echt compleet krankjorum.

      Reageer
    Reageer
  • Suggestieve kop heeft op 14 december 2023 geschreven:

    Voor er weer allerlei trollen langskomen om anti-overheid sentiment aan te wakkeren:

    Wat een onnodig suggestieve kop boven dit artikel. In werkelijkheid ligt het een stuk genuanceerder.
    1. maak geen overtreding, dan krijg je ook geen boete.

    heel veel later…..

    2. Betaal een boete op tijd.
    3. Pas als je bovenstaande niet gedaan hebt, gaan boetes omhoog.

    Dus voor iedereen die gaat klagen: voor je naar een ander gaat wijzen, kijk eerst naar jezelf. Problemen ontstaan pas als je ze zelf veroorzaakt.

    • Recht van spreken heeft op 15 december 2023 geschreven:

      Precies, stumpers die A. Een bon krijgen en B. Veel te laat betalen doen dit toch echt zelf. Juist als je krap bij kas zit zou ik extra alert zijn en ervoor zorgen dat ik geen bon zou krijgen..

      Reageer
    • Pieter Fransen heeft op 14 december 2023 geschreven:

      Zo is het. Een beter milieu begint bij jezelf.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear