We hebben even gekeken, maar Google Maps kan géén directe route vinden van Amsterdam naar de Verenigde Staten. Geen gevalletje ‘gemiste afslag’, iemand heeft deze oude Scania V8 dus heel bewust naar Amerika gehaald. De Nederlandse kentekenplaat zit zelfs nog op de neus, al heeft de vrachtwagen wel een kenteken uit Florida erbij gekregen. Ene Bruce Wilson is nu de eigenaar van de vrachtwagen met een lange geschiedenis in Nederland en België.

De vrachtwagen werd in 1997 door het Belgische bedrijf Ronny Ceusters Transport aangeschaft, zo vertelt de YouTuber. De vrachtwagen is op een gegeven moment naar Nederland gekomen en 2007 werd de vrachtwagen tweede in de categorie ‘Trekker boven 300.000 kilometer’ tijdens de Truckshow Liessel. Als laatste lijkt hij gebruikt te zijn door kermisexploitant Vermolen. Een deel van de stickers zit zelfs nog op de Scania.

In 2016 verliep voor het laatst de APK. Ergens tussen toen en nu is de Nederlandse Scania naar Amerika geëxporteerd. In de reacties onder dit artikel lezen we dat het Vermolen zelf is geweest die deze Scania naar de VS heeft geëxporteerd. Samen met een DAF, zelfs. Dat verklaart waarom er op de zijkant in het Engels ‘operated by Vermolen Amusement’ staat met een nummer van het Amerikaanse ministerie van verkeer. Dit nummer hoort inderdaad bij een Amerikaanse bedrijf dat Vermolen Amusement heet.

De Scania V8 is een stuk korter dan Amerikaanse trucks

Volgens de huidige eigenaar, die zichzelf een ‘domme Amerikaan’ noemt, zijn er in Europa ‘veel kleine landjes in een klein gebied’. Zo verklaart hij waarom de vrachtwagens zo kort zijn in vergelijking met Amerikaanse vrachtwagens. Misschien denkt hij dat we bang zijn dat de vrachtwagens anders niet in ons landje passen. In werkelijkheid heeft het te maken met de maximale lengte die een combinatie mag zijn; hoe korter de vrachtwagen, hoe langer de oplegger kan zijn.

De jaren zijn niet heel vriendelijk geweest voor de Scania, want het chassis van de vrachtwagen zit onder de roest. De nieuwe eigenaar heeft plannen om het achterste deel van het frame te vervangen met een Amerikaans frame. Of hij overweegt om een beter exemplaar naar Amerika te halen, maar dan moet het wel een handgeschakelde versie zijn.

Advertentie

Reacties

  • Rico heeft op 9 september 2023 geschreven:

    Als Bruce slim is gaat hij na via vermolen of hun iets kunnen importeren voor hem… Desnoods een schade 4 serie waarvan bijvoorbeeld de cabine vernietigd is maar t chassis keurig in orde is zo kan Bruce de Vermolen Scania weer keurig op orde maken en kan er met de tijd een next gen scania worden geïmporteerd!

    Reageer
  • JN heeft op 8 september 2023 geschreven:

    Vermolen had de Scania in Nederland en is later met het hele bedrijf naar Amerika verhuist en heeft de Scania toen meegenomen en als het goed is hebben ze daar ook nog een Daf. Vermolen heeft dus zelf een paar jaar in Amerika gereden met die Scania en is daarna bij Bruce terecht gekomen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie