Op Facebook na is de snelweg de beste plek om te merken hoe groot de dwaasdichtheid is in Nederland. En dan valt het hier nog mee. Het internet leert ons dat Rusland ons landje overtreft in elk opzicht. De dashcamtrend die daar al enkele jaren onderweg is, dringt ook hier door.

Waarom eigenlijk?

In het buitenland vooral om fraude en corruptie vast te leggen. Hier is bewijs voor de verzekering je beste argument. Maar stiekem wil je gewoon aan je vrienden laten zien welke droeftoeter je vanochtend keihard afsneed op de snelweg.

Welke dashcam moet ik hebben?

Een definitief en bindend antwoord kunnen we niet geven. Wij gingen op pad met de Nextbase 312GW Dashcam (adviesprijs 140 euro), dat is in ieder geval een uitstekende optie. Deze dashcam filmt in een hoek van 140 graden en 30 fps.

140 graden… oké?

In de praktijk vangt de Nextbase 312GW Dashcam haast alles wat van belang is. Hij filmt eigenlijk net langs je buitenspiegels. Dus als iemand naast je rijdt, staat hij op film. En dat is belangrijk: bijvoorbeeld als iemand van links voorrang neemt, staat dit duidelijk op film. Of als er op de rechterrijstrook een dikke Ferrari rijdt en je een autospotter bent. De beelden zijn scherp genoeg om alle verkeerssituaties duidelijk te zien.

Hoe scherp dan?

Verwacht echter geen IMAX-praktijken waarin je elk detail ziet. Als je mooie beelden wilt schieten, pak dan een GoPro. Onderweg filmden we bijvoorbeeld een auto waarvan de uitlaat losschoot en over de weg sleepte (0:24 in de onderstaande video). Dit gebeurde twee rijstroken verderop, maar is niet overduidelijk te zien. Dat is wel jammer, want dat zijn toch de momenten die je wilt showen.

En dan?

Als je iets tegenkomt wat je wilt bewaren, druk je op een knop om de video een slotje te geven. De rest van de video’s wordt van oud naar nieuw overschreven met nieuw beeld. Je SD-kaartje raakt immers op ten duur vol. Via WiFi of een kabeltje pluk je de beelden van de Nextbase 312GW Dashcam. Het beeld is naar keuze verrijkt met je snelheid, kenteken en GPS-coördinaten.

Hoe is het beeld in het donker?

Dat is deels afhankelijk van de verlichting van je auto. Kleine cameraatjes hebben immers al snel moeite met donkere omgevingen. In het pikkedonker (zonder lantaarnpalen) zie je genoeg om de verkeerssituatie te zien, maar het zijn geen prachtige beelden waarmee je een Oscar wint. Ook zijn kentekens slecht te lezen in het donker. Toch wel erg belangrijk. Kijk hieronder zelf maar.

Nog nadelen?

Een soort van. Maar dat heeft niets met de dashcam zelf te maken. Je bouwt al snel een afhankelijkheid op. Bij het rijden zonder dashcam krijg je al snel het onheilspellende gevoel dat er precies nu iets gebeurd. En dan sta je zonder beeld. Bijvoorbeeld toen we even de dashcam op het kantoor hadden laten liggen, kwamen we ineens een BMW M2 Cabrio tegen. Niemand die ons geloofde. En natuurlijk het feit dat al je gesprekken opgenomen worden. En je eigen overtredingen. Niet dat je die maakt, natuurlijk.

Beelden NExtbase 312GW Dashcam

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)