Het zou toch wat zijn als de eerste auto met het nieuwe kenteken een finaal afgetrapte Opel Corsa uit 1998 zou zijn met een teruggedraaide teller. Nee, om dat soort praktijken te voorkomen, kiest de RDW altijd zelf een partij uit die de eerste platen in een nieuwe reeks mag hebben. Dit keer was de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aan de beurt.
De nieuwe reeks noemt de RDW ‘sidecode 11’. De combinatie is dus ‘XXX-00-X’. De oude combinaties zijn nog niet helemaal op. Nadat de Volvo EX30 de gele platen met ‘GBB-01-B‘ ontving, zijn er nog wat oude kenteken bijgekomen. Als jij vandaag een nieuwe auto krijgt, is het dus even spannend welke cijfertjes en lettertjes je krijgt. Er zijn inmiddels meer auto’s met de nieuwe kentekencombinatie.
Het nieuwe kenteken is al langer te zien op bedrijfsauto’s
De nieuwe reeks is al een tijdje – sinds 2019 – te zien op lichte bedrijfswagens. Deze ‘grijze kentekens’ beginnen altijd met een V, dus je kunt je voorstellen dat deze combinaties wat sneller op zijn: inmiddels zitten bedrijfsauto’s al op sidecode 12 (met het beruchte BBB-kenteken). Bromfietsen en snorfietsen waren nog eerder: die kregen acht jaar geleden al de nieuwe kentekens met sidecode 11.
De reeks die nu verdwijnt heet liefkozend sidecode 10. De eerste auto met dit kenteken was een BMW i3 en kreeg zijn platen in 2019. Deze draagt het kenteken G-001-BB. Deze reeks eindigde met een Z. Een verschil met de oude is dat de nieuwe kentekens voor personenauto’s niet meer beginnen met een ‘L’ of een ‘T’.
Wanneer mag je zelf kenteken kiezen?
Al 30 jaar lang kun je in België een gepersonaliseerd kenteken, of vanity plate, bestellen bij de DIV (de Belgische RDW). Nederland bood automobilisten nooit de kans om een gepersonaliseerd kenteken aan te schaffen, maar dat kan binnenkort veranderen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden.
Welke kentekens mogen niet?
Om te beginnen zijn alvast alle klinkers uit het kentekenalfabet gehaald. Combinaties als ‘KAK’ of ‘TOF’ ga je dus sowieso niet aantreffen (daarvoor moet je naar België). Een plaat met de letters GVD erin zou voor sommige bestuurders hilarisch zijn, maar die is dus alvast verboden. Ook politieke partijen zijn verboden. Bekijk de volledige lijst van verboden kentekens in Nederland.
Reacties