Als er iets een no-brainer is voor Nederland, dan is het de gepersonaliseerde kentekenplaat. Ook wel vanity plates genoemd. Je kunt als overheid de belastingen wel weer verhogen en op een hoop weerstand stuiten, of je introduceert de lollige platen en de inwoners geven je vrijwillig geld. De staatskas krijgt wat extra inkomsten en liefhebbers zijn ook weer blij. Win-win.

In België kun je al sinds 1994 langs bij de RDW voor gepersonaliseerde platen. Aan het begin kon je daar slechts drie letters kiezen en sinds 2014 kun je zelf één tot acht tekens kiezen. De vanity plates zijn een leuke inkomstenbron voor de Belgische overheid. Iedereen die zijn eigen plaat wil bedenken, moet nu 1.000 euro lappen. Rijders van BMW, Mercedes, Porsche en Audi zijn de grootste afnemers, trouwens.

Hoeveel vanity plates zijn er verkocht België?

HLN deed onderzoek naar het aantal aangevraagde platen in België. In 2021 verkocht de overheid de meeste gepersonaliseerde platen tot nu toe. Maar liefst 11.021 setjes vanity plates werden uitgedeeld, goed voor ruim 11 miljoen euro extra inkomsten. Daar kan de Belgische overheid weer wat trajectcontroles van bouwen.

Maar liefst 70 procent van de aanvragen komt uit Vlaanderen. Van de 6,8 miljoen inwoners daar, vroegen 7.714 mensen in 2021 zo’n plaatje aan. Als je dat terug zou rekenen naar Nederland met 17,6 miljoen inwoners, zou je uitkomen op bijna 20.000 gepersonaliseerde platen per jaar. Als we dezelfde prijs hanteren, dan zou dat 20 miljoen euro aan extra inkomen zijn per jaar.

Gepersonaliseerde platen lossen niet alle problemen op in Nederland

Volgens HLN verkocht de Belgische RDW in 2020 net geen 8.000 platen en in 2019 zo’n 6.500 platen. Alles bij elkaar leverde de gepersonaliseerde kentekens zo’n 58 miljoen euro op in de afgelopen tien jaar. Daarmee zullen alle begrotingsproblemen in Nederland niet direct opgelost zijn (alleen de SEPP kost al 67 miljoen euro per jaar), maar wie het kleine niet eert…

Reacties

  • Mark heeft op 5 oktober 2023 geschreven:

    Maar is het verschil niet dat in België de eigenaar van zo’n nummerbord dee ook behoud na verkoop van n auto en deze dan weet op n volgende kan plaatsen?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)