We moesten altijd smakelijk lachen als een autofabrikant een persbericht begon met ‘onze beste … ooit’. Nogal wiedes: de nieuwste is altijd beter dan de oude. Maar tegenwoordig is dat geen gegeven meer. Er zijn een hoop verplichtingen en restricties die auto’s niet op alle vlakken beter maken. Nee, doe ons maar een auto van zo’n 15 jaar oud. Modern genoeg om elke dag mee te leven, vaak ruimte voor een Carplay-systeempje, maar nog zonder alle bemoeisystemen.

Maar dat is eigenlijk niet wat de overheden willen. Het wagenpark moet verjongen; er moeten meer zuinige en het liefst elektrische auto’s komen. De verouderende wagenparken – waarvan Nederland er eentje heeft – staan nu op de agenda van de EU. Oudere auto’s zouden bijdragen aan fatale ongelukken, ze zouden veel herrie maken en te veel uitstoten. Er ligt een voorstel klaar om strengere controles uit te voeren, waardoor oudere auto’s eerder zakken voor keuringen.

De onzuinigste en onveiligste auto’s zijn het doelwit

Het klinkt alsof er een klopjacht wordt geopend op oudere auto’s, maar we moeten een kleine nuance aanbrengen. De EU richt vooral de pijlen op de onzuinigste en onveiligste oudere auto’s. De EU schrijft: ‘Het voorstel van vandaag richt zich op onveilige voertuigen, die bijdragen aan ongevallen, dodelijke ongevallen en gewonden.’ Als jij met veel plezier een onveilig barrel rijdt, dan mag je nu boos worden op de EU. Anders valt het misschien mee.

Japans Autokerkhof oude Alpina B3

Het zijn volgens de EU vooral een paar oude auto’s die het verpesten voor de rest: ‘Bovendien zijn zeer vervuilende en lawaaierige voertuigen, hoewel relatief weinig in aantal, verantwoordelijk voor een onevenredig groot deel van de schadelijke emissies. De huidige regels pakken luchtvervuiling en lawaai onvoldoende aan.’ Zolang jouw oudere auto aan alle regeltjes voldoet, mag ie blijven rijden. Belangrijk om te weten is dat het voor nu nog maar een voorstel is.

Ook strengere regels voor nieuwe auto’s

Ook voor nieuwere auto’s moeten er strengere regels komen. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe systemen verplicht gemaakt en die worden momenteel niet getest. De huidige regels stammen uit 2014 zijn en zouden verouderd zijn. Zo wil de EU ‘periodieke technische inspecties voor elektrische voertuigen en nieuwe tests voor elektronische veiligheidssystemen, inclusief het testen van de software-integriteit van veiligheids- en emissierelevante systemen.’

11 reacties op “Nieuwe regels van de EU maakt het lastiger oude auto’s op de weg te houden”

  1. Ah oke, ik wist dat er achterlijke in de EU de regels maakte, maar nu zijn ze nog erger als achterlijk aan het worden.
    Alles elektrisch kunnen de stroomnetten niet aan, dus vele moeten hun auto inleveren. (Ook qua kosten van een elektrische troep auto)
    En daarbij GELUID is VEILIG, mijn kinderen horen tenminste auto aan komen. Beste is een ronkende V8.

  2. Opdonderen met die betutteling. Bepalen we zelf wel. Als het zo doorgaat heeft de eu weinig voorstanders meer met het continue sarren van de bevolking.

  3. Ze zijn van de pot gerukt daar in Brussel. Ku alle oldtimer clubs ook opgedoekt worden. Zonde van de Audi per guattro en alle andere prachtige oldtimers

  4. Haal juist de zeer grote en zware auto’s van de weg,die walsen je juist plat. Daar ligt meer gevaar en bovendien zitten daar ook de onnodige pk’s en het hoge gebruik..

  5. Laten we met zn allen kameel gaan rijden., rustig tempo, hoog, overzichtelijk, km vreters en voor de links gestemde….groen als gras met een kleedje om zen te worden onderweg

  6. Jammer dat al die nieuwe systemen voor gevaarlijke situaties zorgen. Kennis van me heeft een nieuwe VW en constant problemen: bijvoorbeeld de verkeersbordherkenning ziet ‘einde verboden bord’ niet. Op de cruise control blijft de auto dan hardnekkig 70 rijden terwijl de max snelheid 120 is en als hij zelf het gaspedaal gebruikt continu onterechte waarschuwingspiep dat hij te hard zou rijden.

  7. Doe eens normaal!!! De meeste ongevallen gebeuren door te hard rijden en onder invloed rijden. Ligt niet aan de auto maar aan de chauffeur

  8. Ze zouden beter alle kleine onveilige auto’s van de weg moeten halen, dat scheelt al 10 tallen doden per jaar hier in Nederland. Zoals bv de Toyota Aygo, Peugeot 108, Citroën c1 Suzuki Alto en de rest van die kleine auto’s.
    Iedere week overlijdt wel iemand in zo’n auto van het A sigment.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *