Grappig hoe de elektrische auto een paar jaar geleden nog synoniem was aan ‘een stomvervelende machine die zelfs de meest hardnekkige slapeloosheid kon genezen’. Nu zetten autofabrikanten elektropower in om onze stoutste dromen waar te maken. Tegenwoordig accelereren zelfs doorsnee-sedans in 2,4 seconden naar 96 kilometer per uur. En nu is hier ook de Nio EP9. De Chinese elektrische hypercar heeft een gigantische bak vermogen en doet in een klap alle Nissan Leafs vergeten.

Het vermogen is 1 megawatt, in ouderwetse taal is 1.361 pk. De McLaren P1 en de LaFerrari zijn inmiddels hun borst druk aan het natmaken. Van 0 naar 200 km/u doet de Nio EP9 in 7,1 seconden. De topsnelheid is 313 kilometer per uur! En het houdt niet op. De Nio EP9 heeft twee keer zoveel downforce als een Formule 1-auto. Niet gek ook dat de elektrische hypercar een Nürburgring-tijd neerzet van 07:05.120. Het is de snelste EV op de Groene Hel ooit. De Porsche 918 doet dat trouwens in 06:57.00 seconden.

Het is een elektrische auto, dus er komt een moment dat je de stekker erin moet steken. Na 45 minuten is de auto opgeladen. Óf je wisselt de accu voor een volle: dat duurt 8 minuten. Daarna kun je ongeveer 430 kilometer rijden. Afhankelijk van je rechter voet. Of je linkervoet, als je die niet onder controle hebt. Ofzo. Reken er in ieder geval maar op dat die 430 kilometer erg optimistisch is, want wie gaat er nu zuinig rijden als je 1.361 pk tot je beschikking hebt?

De kosten? Daar moet je nog even geduld voor hebben. Maar die vallen waarschijnlijk een tikkeltje hoger uit dan die van een Nissan Leaf.

Bekijk de Nio EP9

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie