Wie een nieuwe auto koopt, ziet zichzelf voor allerlei onmogelijke keuzes gesteld. Behalve de juiste motor moet je jezelf nog een door vaak ellenlange optielijst zien te worstelen, en bedenken of je stoffen dan wel lederen bekleding wilt. Maar het kiezen van een lakkleur zou binnenkort wel eens veel gemakkelijker kunnen worden.
 
Het klinkt een beetje als tovenarij, maar wetenschappers hebben een soort paramagnetische lak ontwikkeld die je met een druk op de knop van kleur kunt laten veranderen. Daartoe zou een auto voor het spuiten behandeld moeten worden met een speciale polymeer waarin kleine ijzerdeeltjes en kristallen zijn opgelost. Door hier een elektrische stroom door te laten lopen, verandert de rangschikking van de kristallen en wordt het licht op een andere manier weerkaatst. Het menselijk oog ervaart dat als een andere kleur.
 
Met deze techniek zou een auto binnen een seconde volledig van kleur kunnen veranderen, als een soort kameleon. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn om een auto verschillende kleuren te laten aannemen, en de auto zou wit worden zodra de motor wordt uitgeschakeld. Er is inmiddels al een autofabrikant die interesse heeft in het nieuwe procédé. Dat is Nissan, dat ook al experimenten uitvoert met zelfherstellende lak. Er wordt voorzichtig gesproken over een productiedatum in 2010. We zijn heel benieuwd.

Reacties

Meer van TopGear