Het zal wel de nasleep van de witte winter zijn, maar de laatste tijd is het blijkbaar erg in trek om met auto’s snelheidsrecords op ijs neer te zetten. Een maand geleden waagde Bentley een succesvolle poging met een flink aangepaste Continental GTC Supersports, maar dat record is alweer gesneuveld.

Bandenclub Nokian zette hun testcoureur Janne Laitinen in een Audi RS6 op de bevroren Golf van Bothnia (Finland) en verbeterde het record van Bentley met een respectabele 0,9 km/u. Ja, Laitinen scoorde maar liefst 331,6 km/u, en dat in een auto die nagenoeg standaard was. Het gebruikte rubber met noppen was van het type Nokian Hakkapeliitta 7. Voor wie het weten wil: de Bentley stond destijds op Pirelli SottoZero II-banden.

Nokian mag hier misschien niet zo bekend zijn, maar in Finland is het merk een begrip: in 1934 waren zij degenen die de eerste winterband voor vriestemperaturen ontwikkelden. Het lijkt dus niet geheel oneerlijk dat zij nu het snelheidsrecord op ijs nu in handen hebben. Met dank aan Audi, dat wel.

Reacties