Update: Het record staat wellicht niet lang meer.

Rij 17 kilometer de Nürburgring Nordschleife op en je komt bij de Stefan Bellof S-bocht, onderdeel van het Pflanzgarten-deel. De bocht is vernoemd naar een coureur die een bijzondere prestatie neerzetten op de Nürburgring: de snelste tijd ooit van 6:11,13. Of nog specifieker: het is de bocht waar de recordhouder even later crashte.

Wanneer zette hij de snelste tijd ooit op de Nürburgring?

Het is 28 mei 1983. Het 25-jarige racetalent Stefan Bellof doet mee aan de Nürburgring 1.000 kilometer in een Porsche 956. Het is de eerste auto die buiten de F1 uitgerust is met aerodynamische delen aan de onderkant van de auto. De neerwaartse druk is ongekend. Achter hem ligt een platte 2,6-liter zescilinder met 620 pk. Het geheel weegt slechts 820 kilo.

Om even aan te geven hoe imposant het Nürburgring-record voor de snelste tijd ooit is. F1-kampioen Keke Rosberg (de vader van) reed met Jan Lammers en Dr. Jonathan Palmer in een Canon Porsche 956. Hij kwalificeerde met een rondetijd van 6 minuten en 39,52 seconden.

Hoe snel is ‘snel’?

Stefan Bellof kwalificeerde met een tijd van 6:11,13. Meer dan dertig jaar later is het nog niemand gelukt dit Nürburgring-record te breken. De snelste productieauto (en dus mijlenver van een Le Mans-racer), de Porsche 911 GT2 RS, doet het in 6:47,3. De Porsche reed gemiddeld 201 kilometer per uur. Over de Nordschleife. Gekkenwerk.

En waarschijnlijk zal het record voorlopig op de naam van Stefan Bellof blijven staan: de 24 uur van de Nürburgring wordt nu over het hele circuit gereden (inclusief GP-deel). Voordat een straatauto rond de 6:10 gaat rijden, zijn we jaren verder.

Won Bellof de race?

Bellof reed als een bezetene en creëerde een enorme voorsprong. Helaas verloor hij bij Pflanzgarten de controle en crashte hij zijn Porsche 956. Zelf was hij ongedeerd, maar de race was klaar voor de Duitse coureur. Twee jaar later kwam hij om het leven tijdens de Spa 1.000 kilometer. Het racetalent zou nooit zijn volledige potentie bereiken. Ter ere van het record vernoemde de Nürburgring in 2013 een bocht naar de snelste coureur op de Nürburgring ooit.

h2>Nürburgring-record: de snelste tijd ooit

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear