Een vraag in de categorie ‘het was je misschien nog niet opgevallen maar verdorie, nu wil je het weten ook’. Waarom sommige offroaders een metalen draadje spannen tussen de motorkap en het dak? Echt veel stevigheid bij een koprol kan het niet bieden en je ziet er ook al nooit schone was aan hangen. Dus waarom dan toch die waslijnen op de serieuzere 4×4’s?

In het Engels noemen ze deze dingen limb risers, maar wij noemen ze gewoon boomgeleiders. De Nederlandse term verklaart al een beetje wat ze doen. Als jij met je offroader door de bossen ploetert, dan wil je niet dat er een tak tegen je voorruit klapt en een barst maakt. Deze metalen draadjes van de motorkap naar het dak geleiden takken en andere dingen die in de weg hangen over de auto heen.

De metalen draadjes zijn geen onfeilbare manier om je auto schadevrij te houden, maar het verkleint de kans dat je de voorruit kapotmaakt. Met een deukje of een krasje is nog wel te leven, maar een gebarsten voorruit (of géén voorruit), dat kan knap vervelend worden in de wildernis. En zoals dat bij autoliefhebbers gaat, zie je de waslijntjes ook terug bij eigenaren die zelf niet offroad gaan, maar het wel gewoon cool vinden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear