Het is bijna automobiel Russisch Roulette: een moment uitzoeken wanneer je de auto gaat tanken. De prijzen zijn nogal variabel en afhankelijk van de datum, tijd, locatie en nog een hoop andere factoren. Eentje daarvan is natuurlijk de olieprijs. Je zou denken dat die leidend is, en dat is helemaal geen gekke gedachte. Toch daalt de olieprijs nu enorm en valt het voordeel aan de pomp reuze mee. Hoe komt dat toch?

Daar zijn meerdere redenen voor die we gaan toelichten. We beginnen eerst eventjes met de brandstofprijzen. Volgens United Consumers is de gemiddelde literprijs voor E10 2,074 euro. Voor een liter diesel betaal je 1,782 euro. Dat is een daling van acht procent ten opzichte van vorig jaar. Dit zijn adviesprijzen die je vaak aan de snelweg ziet bij zo’n luxe tanktempel met winkel, brandschone toiletten, broodjeszaak en koffiecorner. Bij de onbemande B-merkpomp achteraf betaal je natuurlijk minder.

Waardoor daalt de olieprijs?

De daling is tweeledig. Enerzijds daalt de olieprijs en dus ook de benzineprijs. Voor de daling zijn talloze redenen, waarvan een dalende vraag naar olie en overproductie van olie de twee grootste zijn, aldus De Telegraaf. Ten tweede rekenen we olievaten af in dollars, en laat die dollar nu beduidend minder waard zijn dan voorheen.

Fabricagekosten

Als een vat olie goedkoper wordt, betekent dit niet dat het veel goedkoper is om er benzine of diesel van te maken. De kosten voor dat productieproces blijven gelijk. Het is niet zo dat een vat ruwe Brent-olie in je benzinetank gaat. Er zal nog een brandstof gemaakt moeten worden, en die kosten blijven onverminderd aanwezig.

Accijnzen

Ondanks dat we nu nog altijd korting genieten, zijn de accijnzen enorm hoog in Nederland. Accijns is een extra belasting, naast de btw. Sterker nog, over accijnzen rekent de fiscus ook btw. Belasting op belasting dus. Meer dan de helft van de kosten voor een liter brandstof betreft belasting. Dus ook al daalt de olieprijs, dan blijft een groot gedeelte van het belastingbedrag overeind staan.

Raketten en veren

Bij benzineprijzen is er sprake van het ‘raketten en veren’-principe. Het komt er kort op neer dat de prijzen direct meestijgen als de kosten toenemen, maar langzaam dalen als de kosten afnemen. Dus als de olieprijs per vat ietsje stijgt, wordt dat per direct doorberekend aan de consument. Andersom is daar geen sprake van. De prijzen dalen enorm langzaam, zoals een veertje langzaam naar beneden dwarrelt.

De reden daarvoor is dat pomphouders aan de veilige kant willen zitten. En geld willen verdienen.Op dit moment is de olieprijs al met twintig dollar gedaald. Het ziet ernaar uit dat die prijs nog wel even verder daalt. Echter, dankzij bovenstaande redenen zal het wel eventjes duren voordat jij als eindgebruiker dat gaat merken in de portemonnee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *