Leuk hoor, die Olympische Spelen. Maar dat er mensen zijn die heel hard kunnen zwemmen of heel veel salto’s kunnen maken, dat weten we nu wel. (We zijn ook helemaal niet jaloers omdat we zelf niet verder komen dan drie baantjes en een halve wervelkrakende struikelbeweging, maar dat terzijde.) Wat we natuurlijk écht graag willen zien, zijn auto’s die dit soort halsbrekende toeren uithalen. En dan graag zo hoog, zo ver of zo bizar mogelijk. Gelukkig heb je TopGear om dit soort zaken voor je op een rijtje te zetten. In een paar zelfbedachte categorieën die op een eventuele Olympische Spelen met auto’s niet zouden misstaan.

Dit zouden winnaars zijn in de Olympische Spelen met auto’s

De verste sprong

In 2011 creëerde Hot Wheels een life-size versie van wat jij vroeger ook in je woonkamer bouwde: een groot stuk oranje baan, hoog beginnen om veel snelheid op te bouwen en hoog eindigen om zo ver mogelijk te springen. Tanner Foust (TopGear USA-presentator, toevallig) sprong 101,2 meter ver, een wereldrecord.

De beste zwemmer

Ooit ging TopGear op zoek naar het beste amfibievoertuig. De briljante creaties die we toen opperden, hadden een nadeel (oké, meerdere): ze konden alleen óp het water varen. Echt zwemmen doe je onder water; daarom zijn we zo onder de indruk van deze Hummer H1 met gigasnorkel, die even de bodem van een moerasje verkent.

De hoogste snelheid

In 1997 behaalde Andy Green met de Thrust SSC een snelheid van 1.227 km/u. Een record dat nog altijd niet is verbroken, al duurt dat wellicht niet lang meer. Green en zijn team werken al jaren aan de Bloodhound SSC, die de grens van 1.609 km/u (1.000 mph) moet gaan doorbreken. Dit onderdeel hoort zeker thuis op een Olympische Spelen met auto’s.

De snelste acceleratie

Laten we ons voor deze categorie even beperken tot auto’s die voor de openbare weg zijn goedgekeurd. En laten we, om het interessant te houden, niet naar de 0-naar-100-tijd kijken, maar naar de 0-naar-300-tijd. Welke auto bereikt die snelheid het eerst? De Bugatti Chiron? In theorie doet die het in 13,6 seconden. Maar in de praktijk is een dergelijke acceleratietijd tot nu toe alleen neergezet door de Hennessey Venom GT. Die klaarde het klusje in 13,63 seconden.

Het grootste uithoudingsvermogen

Ga je trappen met je oude barrel, dan heb je ‘m in de meeste gevallen binnen een paar minuten wel aan gort. Al was het maar omdat je je banden kapot rijdt, je motor oververhit of iets anders knulligs. Deze oude pick-up blijft echter maar gaan. Alsof ie niet wil accepteren dat z’n werkzame leven voorbij is en hij naar de sloop moet. Zelfs als ie krom is als een banaan en zijn voor- en achterkant verpletterd zijn, is ie nog niet te stoppen. Goed ding. Zo worden de Olympische Spelen met auto’s pas leuk.

Hordenlopen

Ja, daar is ie weer, onze favoriete autosport: de Stadium Super Trucks. Weet je auto’s die beter zijn in hordenlopen, dan horen we het graag van je.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)