Als je het nu hebt over autovrije dagen, dan zou je logischerwijs denken dat het gaat om benzinemotoren. Overheden willen immers zo snel mogelijk over op groenere vervoersmiddelen. Maar in Zwitserland overwegen ze juist dagen waar het verboden is om met de elektrische auto te rijden. Deze EV-vrije dagen zouden de druk met het stroomnet moeten halen.

De Zwitserse overheid heeft noodmaatregelen bedacht als er stroomuitval dreigt. Er zijn vier niveau’s, waarbij het eerste niveau het verbiedt om zaken als terraswarmers of bubbelbaden te gebruiken. Bij niveau drie is het verboden om elektrische auto’s te gebruiken, cryptomunten te delven of om zelfs de Playstation aan te zetten. Ook zou Netflix zou in lagere resolutie moeten streamen.

Daarnaast zijn er maatregelen als een lagere topsnelheid op de wegen op dagen dat stroomuitval dreigt. Voor nu zijn de maatregelen nog niet definitief. Zwitserland wekt veel energie zelf op, maar haalt ook stroom uit het buitenland. Mocht de importstroom wegvallen, dan is het handig om maatregelen op de plank te hebben om in te zetten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)