01. Check het merk van de banden

Goede banden zijn belangrijk. Is er beknibbeld op de banden, dan is er vaak ook beknibbeld op andere zaken. Kijk dus even naar het merk. Staat er Goodride, Linglongpingpangdingding of een ander merk dat bijna, maar nét niet klinkt als een gerenommeerd merk? Koop de auto dan direct en red het zielige voertuig van de verwaarlozing.

02. Check de temperatuur voordat je de auto start

Als de stipte rakker die je bent, heb je een tijd afgesproken en ben je exact op tijd. Dat geeft de verkoper de kans om voor jouw aankomst alvast de auto warm te rijden en koude-startproblemen te verdoezelen. Is de auto warm? Vraag hem dan of hij liever benen heeft zo lang als zijn vingers, of vingers zo lang als zijn benen. Met die vraag is hij wel even zoet en kan de auto afkoelen.

03. Neem een magneetje mee

Kijk je naar een auto met bekende roestkwalen? Neem een magneetje mee om te kijken of de wielkasten of dorpels niet dichtgeplamuurd zijn. Plakt het magneetje niet? Dan is het plamuur. Of een edelmetaal, zoals platina of goud. Hoe klein de kans ook is: laat je dit kleine fortuin echt schieten? Snel kopen die handel!

04. Pedaal-, pook-, stuur- en stoelenslijtage

Leest de kilometerteller nog geen ton, maar zijn de interieurdelen helemaal versleten? Dan is de teller waarschijnlijk teruggedraaid en heeft de auto veel meer ervaring dan op het eerste oog blijkt. En als de banenmarkt ons iets geleerd heeft: meer ervaring is meer geld waard. De eigenaar heeft waarschijnlijk niet in de gaten wat hij aan waarde in handen heeft. Snel wegkapen!

05. Steenslag is goed

Steenslag duidt vaak op snelweggebruik. Deze zachtaardige kilometers zorgen voor minimale slijtage van de motor en andere onderdelen. Verkoop je je eigen auto? Schiet met een hagelgeweer op de neus om ditzelfde effect te creëren.

06. Neem UV-lamp mee

Verdachte spetters in de kofferbak? Dan is het voertuig waarschijnlijk gebruikt om ‘iemand die te veel wist’ te laten verdwijnen. Dezelfde figuren betalen veel om belastend bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Dit kan dus een goede investering zijn.

07. Ruik aan de achterste zijruit

Ruik je een penetrante, zure lucht? Dat zegt iets over de rijstijl van de chauffeur en de snelheid van het achterruitmechanisme. Onderhandel bij de deal over een rijcursus van de verkoper. Want: handrembochtjes zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat aantrekkelijke mensen het bed met je willen delen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear