Het is heel rap gegaan bij Audi. In 2016 staat het merk nog aan de start bij de 24 Uur van Le Mans met een dieselracer. In 2019 besluiten ze dat bijna alle S-modellen een TDI moeten zijn en de SQ7 krijgt zelfs een geheel nieuwe diesel-V8. De toekomst van diesel ziet er dan nog heel rooskleurig uit. En nu? Over en uit: Audi verkoopt geen enkele diesel meer in Nederland.

Wil je dus een volle diesel van Audi, dan zul je er zelf eentje moeten importeren of de tweedehandsmarkt afzoeken. Die zoektocht hoeft niet lang te duren overigens, want we hebben iets moois voor je gevonden: een Audi R18 TDI Ultra. Het is waarschijnlijk de snelste dieselauto die je op dit moment kunt kopen. Alleen de kentekenplaat ontbreekt momenteel nog.

De Audi R18 TDI Ultra wint Le Mans

Fässler, Lotterer en Tréluyer weten met de Audi R18 TDI Ultra in 2011 de dieselracer van Peugeot achter zich te houden en de 24 Uur van Le Mans te winnen. De twee andere Audi R18 TDI’s vallen uit. Waarschijnlijk heb je de crash van nummer drie wel gezien, we hebben de video hieronder nog even ingevoegd.

Eerdere Le Mans-racer van Audi hebben een V10-diesel, maar deze R18 TDI Ultra heeft een bescheiden 3,7-liter V6-motor. Met een vermogen van ruim 532 pk kom je overigens niet te kort en bovendien zou deze een wat vriendelijker verbruik hebben dan de tiencilinder. De V6-motor heeft één turbo met variabele geometrie. In de 24-uursrace moet je zo’n 4.800 kilometer kunnen afleggen.

De Audi R18 TDI Ultra die nu te koop staat, is een reservevoertuig en heeft nooit geracet. Het zou de enige R18 zijn die nog rijdt. Alle andere Le Mans-racers van Audi zijn verkocht als sierobject. Ook is het de laatste TDI-racer van Audi zonder hybridetechniek. De motor en transmissie zijn gereviseerd en sindsdien ongebruikt. Je zou 7.000 kilometer moeten kunnen racen tot de volgende revisie.

De prijs is onbekend

De Audi R18 TDI Ultra staat te koop in Luxemburg. De prijs van de dieselracer is op aanvraag. Hou er rekening mee dat milieuzones misschien niet toegankelijk zijn. Net als woonwijken, snelwegen en provinciale wegen. Oké, vooruit, je mag er niet mee de openbare weg op. Al zijn er wel mensen geweest die in het verleden Le Mans-racers ombouwden voor het gebruik op de openbare weg…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear