Bij de meeste automerken is het modellenaanbod in een rap tempo een stuk saaier geworden. Vroeger had vrijwel elk merk nog een geinige coupé of iets anders met twee of drie deuren in de showroom staan. Volkswagen had de Scirocco, Mazda de RX-8, Alfa de GT en 4C, en Opel kon er ook wat van met de GT en de Speedster. Die tijden zijn voorbij, ook voor Opel, maar het Duitse merk blijft flirten met het idee van een sportcoupé.

Je kijkt naar de nieuwe Opel Experimental, een elektrische crossover waarvan we niet zeker weten of ie überhaupt deuren heeft. Of het een hoge sedan of een hoge coupé is, dat is nog even gissen, maar het ziet er in ieder geval uit als een sportief model. Hij oogt wat hoekiger dan de Opel GT X Experimental uit 2018 en is een duidelijke doorontwikkeling qua designtaal.

De Opel Experimental moet er eigenlijk gewoon komen

Hoewel de Opel Experimental ongetwijfeld niet levensvatbaar is, zou dit wel hét moment zijn om een sportauto te introduceren. Een elektrisch platform hebben ze bij Stellantis al, dus dat is lekker goedkoop in de ontwikkeling. En in Nederland zou ie niet direct schreeuwend duur worden door de BPM – want er is geen uitstoot. Het zou een mooie aanvulling zijn op het steeds monotoner wordende autoaanbod.

Opel tempert trouwens de verwachtingen zelf al: ‘De Opel Experimental is een vooruitblik op toekomstige modellen en technologieën, op het toekomstige design, zelfs op een nieuw tijdperk en de toekomst van het merk. Veel van de elementen van het ontwerp en de mentaliteit erachter worden zichtbaar in toekomstige productieauto’s.’

Op de neus van de auto zit een soort kompas (of een heel grote plus), iets wat achterop weer herhaald wordt. Ook gebruikt Opel heel weinig chroom aan de buitenkant. Iets wat je meer gaat zien, want het huidige proces van het verchromen van onderdelen wordt verboden in de EU. In plaats van glimmertjes gebruikt Opel exterieurverlichting.

Geen schermen, maar een beamer

Het interieur is heel minimalistisch. Opel noemt dat de detox-aanpak. De schermen zijn in deze Experimental vervangen door projectoren. Deze worden uiteraard ondersteund door kunstmatige intelligentie. Wat de AI precies doet, zegt Opel niet, maar ze hebben de term genoemd – dus dan is de marketingafdeling ook weer tevreden.

Heb je trouwens meegekregen dat Opel een nieuwe logo heeft? De grootste verandering is dat de bliksemschicht nu onderbroken wordt in het midden. De schicht bestaat dus uit twee delen. Met dit nieuwe logo werkt Opel toe naar 2028, het jaar waarin het merk alleen nog maar elektrische auto’s wil bouwen. Het nieuwe logo verschijnt op modellen die vanaf volgend jaar worden geproduceerd.

Reacties

  • Theike Futs heeft op 10 augustus 2023 geschreven:

    Ik ben. 100% geen liefhebber van rijden op grote batterijtjes. Moet toegeven dat ze er mooi uitzien maar dan nog. Als ik een auto bestuur, dan wil ik “vroem vroem” horen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear