We hebben in Nederland misschien niet de succesvolste auto-industrie, maar spraakmakend zijn we altijd geweest. Eerst in positieve zin met de geweldige designs van Spyker. Daarna in minder positieve zin toen Spyker dacht Saab te kunnen redden. En wat dacht je van het revolutionaire Lightyear, dat misschien ook iets te ambitieus was. Het Nederlandse merk Carver hield het wat meer bescheiden, maar dat was helaas niet genoeg om het merk te redden. En daarom is er nu een faillissementsuitverkoop.

Het automerk Carver begon voor het eerst in de jaren ’90. In 2003 zag je de Nederlandse driewieler in een aflevering van TopGear en in 2007 begonnen de leveringen. Helaas ging het merk voor het eerst failliet in 2009. Een jaar later maakte het bedrijf een doorstart. Na een mislukte deal met het Chinese Sunra, besloot het merk zich toe te leggen op een elektrische variant. Die kwam in 2019. Maar helaas was de wereld nog niet klaar voor een elektrische Carver, en vorig jaar ging het bedrijf opnieuw kopje onder.

Wat maakt de Carver zo leuk?

De Carver is een overdekte motorfiets met drie wielen, die geschikt is voor twee personen en die dankzij een ingenieus systeem kan kantelen in de bochten – net als een motorfiets. Geloof ons; dat is bizar leuk. In het begin is het wel even wennen, omdat je jezelf een andere rijstijl aan moet meten. Samen met Donkervoort is Carver daarmee het leukste Nederlandse automerk.

Zo is het in een Carver beter om bochten wat ruimer te nemen, alert te zijn op onderstuur en om niet te vergeten dat je – bijvoorbeeld op een krappe rotonde – soms wat verder kan sturen dan je denkt dat mogelijk is. Lijkt veel om aan te wennen, maar als je affiniteit hebt met auto’s én motoren, dan is de gewenningsperiode maar kort. Ben je eenmaal geaard, dan kun je de grootste lol hebben met de Carver.

Wat moeten de spullen van Carver kosten?

Troostwijk Auctions mag nu de spullen van het bedrijf verkopen. Het is een interessante catalogus. We zien een aantal afgebouwde exemplaren die 45 km/u mogen, maar bijvoorbeeld ook eentje die 80 km/u mag. Misschien nog interessanter zijn de testvoertuigen en de prototypes. Vooral de paarse mock-up (dus zonder motor, helaas) ziet er gaaf uit. Voor de kleinere budgetten zijn er nog leuke kavels als een setje bureaustoelen of twee steekkarretjes.

Lees ook: Donkervoort verbetert per ongeluk eigen record

De veiling loopt tot morgen en tot nu toe loopt het nog geen storm. Het hoogste bod op een Carver Cargo is nu 2.500 euro en op een Carver die 80 km/u mag, is slechts 1.200 euro geboden. Uiteraard wachten de meeste mensen tot het laatste moment met bieden, maar met een beetje geluk kun je een leuke deal scoren. Het kan een goed idee zijn om altijd twee exemplaren te kopen, zodat je altijd eentje hebt voor de reserveonderdelen.

13 reacties op “Een van de leukste ‘automerken’ van Nederland is failliet, dus jij kunt nu voor een prikkie je slag slaan”

  1. Heb in de 90er jaren voor de 1e serie nog de voorwiel ophanging geleverd uit gietwerk. De ontwerper en firma was toen nog brink dynamics. Zat een daihatsu motor in. Dhr Brink heeft toen met de proto aan cannonbal run meegedaan en vooal in de berg etappes hoge ogen gescoord! Naderhand in Duitsland overgenomen door een importeur. Helaas nooit meer iets besteld. Dus vaker overgenomen en aangepast helaas nooit succes geworden.

  2. De mijne verkocht met pijn in mijn hart.
    Ben niet technische dus zou een dingetje gaan worden bij storingen. Ben eerlijk geweest tegenover de nieuwe eigenaar en heb alle gedane reparaties opgenoemd en ook de verwachten problemen die dan moeilijk of niet meer hersteld kunnen worden. Uiteindelijk wilde ze hem graag kopen.

  3. Super ding ik heb er veel plezier van. Nadeel is dat niemand hem wil onderhouden. Ik heb in iedergeval in noordholland nog niemand gevonden. Nu maar hopen dat hij geen storingen krijgt.

  4. Het belangrijkste vind ik dat de Carver voor onderhoud en of reparatie een professioneel adres vind.
    Wie werpt zich op als “Carver specialist”

  5. Heb er ook 1, uit 2021. Bouwkwaliteit is niet het sterkste punt. Regeneratief remmen doen ze niet. 1 van de redenen dat ze failliet zijn is de vele garantie claims. Bij mij is het dak vervangen, de spoiler, 2x een motor en dan nog diverse storingen aan sensors etc Onderhoud valt mee, maar wel remblokjes en schijven en eens een bandje. Weet niet of dat nog te doen is. Blijft wel bijzonder om er mee te rijden

  6. Ze rijden hier in de Hoeksche Waard vrij veel rond. Een autodealer heeft er wat als vervangend vervoer en ook particulieren hebben ze wel. Ik zie ze regelmatig. Leuke dingen. Jammer dat ze het niet hebben gered.

  7. Zelf een Carver gekocht, een in Nederland gebouwde 2019 , begrensd op 48.2 Km/h.
    De wegligging is bijzonder te noemen , zelfs edn dikke Volvo rijdt niet zo lekker. Wat zonnepanelen op het dak en je ben alleen verzekeringskosten kwijt. Schijnt op de ej lading 109 Km te kunnen, maar daar zijn trucjes voor. Omdat er en achterzitplaats is , kan een stevige Li accu en een omvormer mee e voila , afstand simpel te verdubbelen. Onderhoud valt mee, recuperatief remmen etc. Op een los computer stekkertje na geen trammelant gehad.
    Tje , onderdelen kan lastig worden maar de twee driefasenmotoren ( velgen) en de motoronderdelen van de remmerij, ben er niet bang voor.
    De 80 Km versie is niet safe voor de autoweg en dan is ook de actieradius wat krap.
    Zet er wel goede led. Koplampen in , scheelt stroom en je hebt 4x zo’n veel licht.
    Er is ook een en vliegend type, jawel, een gyrokoptermodel, is niet te koop…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear