Iedereen die het netvlies van zijn medeweggebruikers verwoest door permanent met grootlicht aan te rijden, verdient het om verplicht met de trein te gaan. Tijdens de spits. Op een warme zomerdag. In een winterjas. Terwijl de helft van de wagons beschikbaar is en iemand een broodje gyros zit te eten. Als jij te kippig of onoplettend bent om dat blauwe icoontje te spotten naast je toerenteller ben je een rijbewijs niet waardig.

De kennis dat de boete voor verkeerd gebruik van grootlicht 140 euro bedraagt, geeft niet genoeg gevoel van rechtvaardigheid. Gelukkig kun je nu zelf actie ondernemen. Op een wazig Chinees eBay-aftreksel kun je nu stickers kopen voor op je achterruit. Deze stickers zijn onzichtbaar, totdat je er een fel licht op zet. Dan verschijnt plots dat enge bleke vrouwtje uit The Ring, bijvoorbeeld. Een sticker met ‘Turn Off Your *** High Beam’ behoort ook tot de opties. Zo schrikken de grootlichtmisbruikers zich een ongeluk. Niet letterlijk, zo erg zijn we nou ook weer niet.

Denk je nu bij jezelf: ‘Loop niet zo te mauwen, dat kan iedereen toch overkomen?’ Dan ben je onderdeel van het probleem. Zet dan je stoel in je trage A-segmenter wat naar achteren en ga minder dicht op je airbag zitten, leer achteruit inparkeren en ga gewoon wat sneller naar de rechterbaan na het inhalen. Check dan ook zo nu en dan of je nog wel 100 km/u rijdt, en niet 90. Terwijl je dat doet: controleer ook of je grootlicht uitstaat. Zo lastig is het niet.

Advertentie

Reacties

 • Soeredj says at 10 maart 2019:

  Je hebt van die transparante, licht getinte reflector folie. Van binnen uit kun je wel naar buiten kijken en bij normale licht van buiten af gebeurt niet zo veel. Maar als er fel licht op schijnt, kaatst het terug! Dát zal ze leren!

  Reply
 • Erik says at 9 december 2017:

  Helemaal gelijk! Als je niet door hebt dat je je grootlicht hebt aanstaan ben je je rijbewijs niet waardig!

  Reply
 • Harrie says at 7 januari 2017:

  Wauw wat denken jullie in extremen zeg, iedereen die het niet eens is met jullie is een onderdeel van het probleem? Leer eens wat matigen.

  Reply
 • Emil says at 18 november 2016:

  Ik heb laatst een andere manier gevonden: in mijn vw diesel met sjoemelsoftware is het een kwestie van terugschakelen naar z’n 3, dus opeens naar 5000 toeren. Blaast heel m’n uitlaat schoon. Meneer in z’n witte x5 was door de roetwolk zo gepiekerd dat hij maar een andere baan koos. Tevens zwakte zijn lichtopbrengst aanzienlijk af door het rookgordijn.

  • Daan says at 9 maart 2019:

   Blies, niet blaaste.

   Reply
  • Marnix says at 9 maart 2019:

   Goede oplossing als ik het zo hoor. Ga zo door!

   Reply
  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie