Oplossingen tegen linksplakkers op de A2

We zijn terug, en gefrustreerder dan ooit, maar wel met een bak oplossingen. Dankzij onze lezers

Gisteren bereikten de verkeersirritaties op de TopGear-redactie hun kookpunt. Door furieus met onze tien worstige vingertjes over onze laptop te razen, ventileerden we onze mening (vooral over linksplakkers). De boodschap was duidelijk: iedereen die niet inhaalt, moet opzouten naar de rechterrijstrook. Vooral die ene V40-rijder.

Enkelen weten onze frustratie aan een chronisch tekort aan horizontaal salsadansen. Maar gelukkig ging het om een breed gedragen sentiment. In de reacties op Facebook stond naast het gebruikelijke onzinnige gescheld ook een enkele goede oplossing. En een hele hoop strafbare. We hebben de vijf beste ideeën op een rijtje gezet. Hopelijk leest Melanie Schultz van Haegen, de baas van de weg in Nederland, mee.

Boetes gelijktrekken

Onnodig linksrijden kost 140 euro terwijl rechts inhalen je 230 euro kost. Beide zijn fout, maar beide partijen zijn even schuldig. Trek die boetes gelijk en wellicht denkt een linksplakker twee keer na. Overigens vragen wij ons oprecht af of er ooit een linksrijder een boete heeft gehad op de A2.

Rij-instructeurs opvoeden

Het probleem bij de wortel aanpakken. Waar irritante kinderen vaak een product zijn van slechte opvoeding, zijn slechte bestuurders een product van slechte rij-instructeurs. Dus instructeurs: stop even met appen en ongepaste opmerkingen maken naar vrouwelijke rijstudenten en doe je werk.

Trajectcontrole uitzetten

Een belangrijke reden voor de onpenetreerbare automuren is het minimale snelheidsverschil tussen de auto’s. Als een kind rond Sinterklaas durft niemand iets fout te doen, want een onzichtbare kracht straft meteen: direct een boete thuis omdat je stout bent geweest. In de realiteit valt dit reuze mee, maar dat dringt niet helemaal door.

Elke auto uitrusten met een stroomstoot

Elke auto moet (bij de volgende APK-beurt) uitgerust worden met een stroomstootapparaat. Een sensor detecteert waar je je op de weg bevindt en als je langer dan één minuut op de linkerrijstrook zit, krijg je een spontaan afrokapsel. Tijdens de file schakelt het systeem zichzelf uit.

Keep your lane

Is het misschien dan toch niet tijd om keep your lane in te voeren op de A2? De vijfbaansversie van de belangrijke verkeersader bestaat nu al een aantal jaar en nog steeds snappen bestuurders er geen klap van. Alle irritatie voor onnodige linksrijders zou direct verdwijnen, want zij mogen blijven rijden waar ze willen, terwijl wij ze gewoon braaf rechts voorbij kunnen kruipen. Iedereen blij.

Het ventileren van jouw frustraties, vertellen hoe fout wij zitten of het aandragen van oplossingen mag uiteraard nog steeds.


preview

Nieuwste van TopGear

Autonieuws