Het beste wat Osamu Suzuki waarschijnlijk ooit gedaan heeft, is trouwen met de kleindochter van Michio Suzuki, de oprichter van de Suzuki Motors Corporation. Aangezien de familie destijds geen mannelijke nakomeling had nam Osamu, die toen nog Matsuda heette, de naam aan. Hij begon in 1958 bij Suzuki en schopte het tot algemeen directeur. Niet slecht Osamu.

Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen

Zo’n baantje brengt behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich mee, zo ook die voor het alom bekende brandstofschandaal. In Japan werden 2,14 miljoen foute auto’s verkocht. De uitstoot was in werkelijkheid hoger dan aangegeven in de testresultaten. In Nederland werden er overigens geen sjoemel-modellen verkocht. Osamu kwam nog met een verschuldigende buiging op televisie, maar dat bleek niet genoeg. Volgende maand zal hij zich niet verkiesbaar stellen en doet een stapje terug.

Het is allemaal veel minder erg dan het lijkt

De kans dat Osamu-san volgende week in de rij staat van de voedselbank is klein. Hoewel hij is afgetreden blijft hij nog steeds aan als voorzitter. Hij gaf wel aan dat de bonussen van de directie worden gekort. Klinkt netjes, maar met die valsspelers moet je natuurlijk nooit zomaar wat aannemen. We hebben even de documenten van Suzuki opgezocht en daaruit blijkt dat Osamu 40 procent inlevert plus alle bonussen voor 2015. Zijn personeel levert flink wat minder in qua salaris en de helft van hun bonussen. Zo’n zwarte straf is het niet hoor, na drie tot zes maanden wordt alles gewoon weer teruggedraaid.
 
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie