Files gaan nooit meer helemaal weg, dus kunnen we eigenlijk nog maar één kant op bewegen: omhoog. Het idee van een vliegende auto is al zo oud als het wiel, maar tot nu toe hebben we maar weinig concepten mogen aanschouwen die realistisch en veelbelovend waren.

De Pal-V One is beide. Deze rijdende tweezits gyrocopter-driewieler is al sinds 2001 in ontwikkeling, en is het geesteskind van de Nederlandse onderneming Pal-V Europe. De afkorting staat voor ‘Personal Air and Land Vehicle’ en dat dekt de lading prima. Je kunt ermee naar de supermarkt rijden, en als je toevallig een weiland van zo’n 165 meter lang bij je huis hebt liggen, kun je ook gewoon even opstijgen en met maximaal 180 km/u ergens naartoe vliegen. Hoppa!

Omdat de Pal-V lager vliegt dan 1.200 meter, heb je geen vluchtplan nodig en hoef je geen air traffic controllers lastig te vallen. Waarschijnlijk zul je wel even je vliegbrevet moeten halen, hoewel we bij deze graag willen pleiten voor een simpele rijbewijscategorie ‘F boven B’ of iets in die richting.

De eerste testrit met de op de grond nogal Carver-achtige Pal-V werd al in 2009 gemaakt, maar nu is er ook een serie testvluchten met succes voltooid. Het bedrijf is nu op zoek naar investeerders, zodat de Pal-V als de wiedeweerga in productie kan worden genomen en we allemaal naar ons werk kunnen zweven. Hoe dat er uitziet? Zie de video hieronder. Wij zijn nu al om.

 

Reacties