
Daar sta je dan, met pech langs de weg in het buitenland. Zonder reservewiel, want die hebben de meeste moderne auto’s niet en je laat het reparatiekitje braaf achterin liggen, want je hebt op TopGear gelezen dat je die niet moet gebruiken. Had je nou maar iets meer Duits geleerd dan alleen Bitte ein Bit. Maar wat een geluk: er rijdt toevallig een sleepwagen voorbij en zonder iets te zeggen stopt de bestuurder om je te helpen. En dan moet je oppassen.
De Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club (ÖAMTC) waarschuwt voor zogenoemde pechhulppiraten. Je herkent ze helaas niet aan een ooglapje, een houten been of een papegaai. Al zou het een aanname zijn om te zeggen dat ze het per definitie niet hebben. Nee, het zijn sleepwagens die heel toevallig in de buurt zijn, precies als jij pech hebt. Op dat moment kun je niet geloven wat voor geluk je hebt, maar van geluk is geen sprake.
Hoe word je opgelicht?
De Oostenrijkse tegenhanger van de ANWB legt uit dat deze sleepdiensten je niet naar de dichtstbijzijnde garage brengen, maar vaak eentje een heel stuk verderop. Ze repareren je auto wel, maar presenteren dan een torenhoge rekening. Ze leken zo behulpzaam, maar ze zijn dus gewoon uit op je geld. Maar hoe kan het dan dat ze precies bij jou zijn als je pech hebt? ‘Wij vermoeden dat dubieuze bedrijven bewust de hoofdverkeerswegen patrouilleren, om bij pech snel ter plaatse te kunnen zijn’, legt de ÖAMTC uit.
En als het een rustige dag is, dan helpen ze het lot een handje. Dan draaien ze zelf ventieldopjes los of prikken ze banden lek bij parkeerplaatsen langs de snelweg. Dan weten ze zeker dat je hem binnen de kortste keren met pech langs de weg zet. De ÖAMTC adviseert om altijd bij pech eerst je eigen pechhulpdienst te bellen. Dit zal vaak de ANWB of je leasemaatschappij zijn. En als jouw auto nog binnen de garantie valt, kun je ook de pechhulp van je automerk bellen.
Waar zijn de pechhulppiraten actief?
Vooral de vakantieroutes in Kroatië worden getroffen. Met name de route Zagreb tot aan Rijeka en verder naar het zuiden tot aan Zadar zijn veel gevallen van pechhulppiraterij. Soortgelijke gevallen zijn ook gemeld in Servië en Slovenië. In principe kan het overal gebeuren. Ook zijn er andere oplichtpraktijken waar iemand helpt om hulp te verlenen, maar waarbij een handlanger ondertussen spullen uit je auto jat terwijl jullie het wiel wisselen. Het zal je leren het beste in mensen te zien.
Lees ook: Bij de ‘scootertruc’ merk je niet dat je opgelicht wordt, maar het kost je wel maandenlang geld
