Kijk eens op de filmrol van je telefoon. Mensen die momenteel op vakantie zijn, mogen niet meedoen. Heb je in de afgelopen dagen ooit een zonnestraaltje kunnen betrappen? Blijkbaar beleeft Nederland momenteel de somberste periode sinds 1993, zo meldt BNR. De zon heeft zich al meer dan een week niet laten zien. Zelfs als je voor zonsondergang al in de file stond, was het een deprimerende bedoening. Tot vrijdag kun je sowieso je zonnebril thuislaten.
Het is verstandig om daarom goed naar je verlichting te kijken de komende dagen. Veel moderne auto’s hebben een automatische stand voor de verlichting, maar juist bij dit soort situaties slaat de sensor soms de plank mis. Eigenlijk is het dan nog te donker door de laaghangende bewolking, maar de sensor vindt het prima en zet automatisch de lampen uit.
Heel Europa heeft last van laaghangende bewolking, wat dan weer de schuld is van een hogedrukgebied boven Europa. Het zeewater zou warm zijn, maar de lucht aan het aardoppervlak weer koud. En hogerop zou de lucht weer warmer zijn. Dan krijg je laaghangende wolken. Blijkbaar is er ook niet genoeg regen om de boel weg te blazen.
Veel ongelukken vandaag
Dinsdagochtend meldde de ANWB dat er veel ongelukken waren. Zo was de verbindingsweg van de A1 naar de A10 helemaal dicht door een autobrand. Het verkeer op de A28 moest over de vluchtstrook en op de A35 was er ook een ongeval. Op de A27 en de A12 waren er rijstroken dicht. Op andere wegen ontstond extra drukte doordat het verkeer een alternatieve route nam. Overigens is er geen verband aan te tonen tussen het grauwe weer en de ongelukken.
Vanaf vrijdag zou het weer moeten opklaren. Volgens BNR steekt de wind dan op. Het gebrek aan wind zou de energieprijzen ook opgedreven hebben, want er wordt uiteraard weinig windenergie opgewekt. Vanaf komend weekend zou het ook warmer worden, waardoor de kans op een witte kerst afneemt. Dus geen sneeuwdriften op je vrije dagen – helaas.
Fenthya heeft op 19 december 2024 geschreven:
Wat ook gevaarlijk is dat heel veel auto’s alleen de koplampen aanhebben. De achterverlichting is dan uit. Zo heb ik vorig jaar en in de mist en in het donker bijna achterop een auto gezeten omdat deze sukkel alleen zijn koplampen van zijn auto aanhad.
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je ook even je achterverlichting checkt als je wegrijdt. Tenmiste, ik doe dat wel geregeld.
Willem heeft op 18 december 2024 geschreven:
Vroeger kreeg je een bekeuring als je geen achterlicht had.
De Haas heeft op 18 december 2024 geschreven:
Ik kan mijn verlichting niet eens uitzetten. Sleutel draaien is verlichting aan. Dus zolang er geen lamp kapot is heb ik licht.
Ik heb ooit in een auto gezeten waar sensor op zat.
Maar daar wordt je toch ook simpel van.
Zat in een straat met veel bomen en dan net op het moment dat het onder de bomen net te donker werd. En zonder de bomen licht genoeg was. Dus die verlichting aan uit aan uit aan uit aan uit.
En je ziet soms ook automobilisten rondrijden zonder licht en dan ook nog eens een donker kleurige auto.
En in deze tijd rijden er ook rijdende kerstbomen voorbij.
Auto’s vol met allerlei verlichting.
En sommige met enkel dagrijverlichting waarbij achter niks geen verlichting is. Na mijn mening mag bij dagrijverlichting achter ook wel licht te zien zijn.
Rob heeft op 19 december 2024 geschreven:
Gelukkig kan ik zelf ook nog nadenken. Ook bij de z.g.n dagrijverlichting branden de achterlichten niet. Waarom niet. Velen weten dat niet. Ik zet altijd ook het parkeerlicht asn zodat de achterlampen ook branden.
De automatische verlichting herkent geen mist of sneeuwval. Rijden veel dombo’s zonder verlichting. Levensgevaarlijk.
Vroeger mocht je alleen de mistlampen aan hebben i.c.m stadslicht. Nu lijkt het wel dat alles kan. Verlichtingstrippen over de hele breedte van de auto. Politie zal ook niet keer weten wat wel of niet is toegestaan.
M J heeft op 19 december 2024 geschreven:
Als je hem op de kleinste verlichting zet dan branden ze voor iets minder fel maar achter ook aan
Leefvrij heeft op 18 december 2024 geschreven:
Ik heb altijd mijn verlichting aan. Zo geleerd met autorijles. Ik snap niet dat mensen verlichting uit zetten.
geenPicanto heeft op 18 december 2024 geschreven:
Ik kom ze de laatste erg vaak, autos zonder licht. Zelfs als het ook gewoon al echt donker is. Ook als het regent. De meestecmensen stoppen gewoon met nadenken. Ik weet dat sommige autos automatisch de verlichting aanzetten als de regensensor regen detecteert. Dat Europa dat eens verplicht maakt ipv al die waarschuwingspiepjes
Jakob heeft op 18 december 2024 geschreven:
De berichtgeving door verschillende media is onjuist. Zondag 15 december jl was in Valkenswaard waar rond 12 uur smiddags even de zon te zien was. Onafgebroken is dus onjuist.
Stoplichtkabouter heeft op 18 december 2024 geschreven:
Allereerst zou “dagrijverlichting” voor en achter moeten branden, en niet alleen voor.
Toen we vorig jaar een nieuwe Toyota kochten, en ik zag dat alleen de koplampen branden, zei ik dat tegen de verkoper.
Hij zei dat dat dagrijverlichting was.
Ik zei dat ik wilde dat de achterlichten ook ingeschakeld werden, zei hij dat dat niet kan.
Ik zei; dat is onzin, want als je een motorfiets start, gaan tijdens het starten de lampen uit, maar zodra de motor loopt, gaan voor én achter de lampen aan.
Dus bij een auto kan dat ook.
Nou, niet bij een Toyota hoor….
Overigens zijn motorrijders niet blij met dagrijverlichting, want dan vallen motoren weg in het verkeer.
En er zijn al zo veel automobilisten die zitten te slapen onderweg.
Caddy heeft op 17 december 2024 geschreven:
Om nog maar te zwijgen over auto’s waarbij de dashboardverlichting altijd brandt. Hoe vaak je ’s avonds geen 108, I10 of Picanto tegenkomt met een paar led dagrijlichtjes en een donkere achterkant.