Mag je sneeuwdriften op een lege parkeerplaats?

Driften, handrembochtjes of sneeuwdonuts - mag dat op een lege parkeerplaats?

Mercedes-amg E 63 S sneeuwdriften
Audi RS4 Sneeuwpret
BMW M5 vs Mercedes-AMG E 63 S
Porsche Cayenne GTS sneeuw
Mercedes-amg E 63 S sneeuwdriften
Audi RS4 Sneeuwpret
BMW M5 vs Mercedes-AMG E 63 S
Porsche Cayenne GTS sneeuw

Het is de vraag die beginnende bestuurders (of ervaren bestuurders met een jonge geest) met elke sneeuwval weer bezighoudt: mag je sneeuwdriften op een lege parkeerplaats? Het lijkt immers onschuldig en niemand heeft er last van. TopGear belde met een woordvoerder van de politie om een definitief antwoord te krijgen.

Dus, mag je sneeuwdriften op een lege parkeerplaats?

Helaas voor wie zichzelf de naam Ken IJsblock wilde aanmeten: het mag niet. Ook op een lege parkeerplaats gelden de normale verkeersregels. Je mag daar dus niet handrembochtjes oefenen in de Panda van je moeder en of je drift-skills bijspijkeren in een achterwielaandrijver. Hoe leuk het ook is.

De politie voegt daarbij de kanttekening dat er op lege parkeerplaatsen vaak nog altijd bomen, paaltjes of prullenbakken staan en dat de ervaring leert dat mensen het altijd weer voor elkaar krijgen om precies dat ene boompje te raken. Vergeet ook niet dat er altijd nog mensen zijn die hun hond moeten uitlaten of toevallig daar fietsen.

En als ik het lekker toch doe?

Geef je geen sjoege, waag je het er toch op en betrapt een agent je, dan bladert hij of zij in het wetboek naar Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, waarin staat: ‘Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.’

Voor Artikel 5 is er geen vast boetebedrag vastgesteld. Het boetebedrag kan uiteenlopen van 100 tot 4.150 euro. Daarbij kun je maximaal twee jaar je rijbewijs kwijtraken. Officieel zou een celstraf van maximaal twee maanden opgelegd kunnen worden door Artikel 5, al klinkt dat in dit geval niet heel reëel.

Reacties
 1. Thomas zegt op 22 januari 2019 om 20:12:

  Belachelijk, voor elk beetje rijvaardigheid oefenen zeker naar een slipschool. Dat doen er heel weinig mensen en zo merkt ook niemand hoe gevaarlijk zomerbanden in de winter zijn.
  Straks mag je alleen nog in je auto rijden, als je een beroepschauffeur in dienst hebt.
  Kijk eens naar de files vandaag na het vallen van 1 cm sneeuw…
  Waarom moet er toch altijd alles geregeld worden door mensen, die zich de gekste dingen in hun hoofd halen? Het zou ook kunnen, dat de hemel op je hoofd valt….

 2. Bart zegt op 22 januari 2019 om 17:28:

  En als je het helemaal bont maakt wordt er ook een melding gedaan aan het CBR die je dan gaat ‘heropvoeden’ a raison van een dikke mille.

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws