Het is de vraag die beginnende bestuurders (of ervaren bestuurders met een jonge geest) met elke sneeuwval weer bezighoudt: mag je sneeuwdriften op een lege parkeerplaats? Het lijkt immers onschuldig en niemand heeft er last van. TopGear belde met een woordvoerder van de politie om een definitief antwoord te krijgen.

Dus, mag je sneeuwdriften op een lege parkeerplaats?

Helaas voor wie zichzelf de naam Ken IJsblock wilde aanmeten: het mag niet. Ook op een lege parkeerplaats gelden de normale verkeersregels. Je mag daar dus niet handrembochtjes oefenen in de Panda van je moeder en of je drift-skills bijspijkeren in een achterwielaandrijver. Hoe leuk het ook is.

De politie voegt daarbij de kanttekening dat er op lege parkeerplaatsen vaak nog altijd bomen, paaltjes of prullenbakken staan en dat de ervaring leert dat mensen het altijd weer voor elkaar krijgen om precies dat ene boompje te raken. Vergeet ook niet dat er altijd nog mensen zijn die hun hond moeten uitlaten of toevallig daar fietsen.

En als ik het lekker toch doe?

Geef je geen sjoege, waag je het er toch op en betrapt een agent je, dan bladert hij of zij in het wetboek naar Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, waarin staat: ‘Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.’

Voor Artikel 5 is er geen vast boetebedrag vastgesteld. Het boetebedrag kan uiteenlopen van 100 tot 4.150 euro. Daarbij kun je maximaal twee jaar je rijbewijs kwijtraken. Officieel zou een celstraf van maximaal twee maanden opgelegd kunnen worden door Artikel 5, al klinkt dat in dit geval niet heel reëel.

Reacties

 • Carel Ruijsink heeft op 5 februari 2021 geschreven:

  In dit voorbeeld is er geen enkel probleem toch. En het voordeel is dat je voertuigbeheersing enorm verbeterd. Moet kunnen dus.
  Laat ze dit artikel 5 maar eens flink gebruiken tegen al die wielrenners op de openbare weg. Die IS NIET voor wedstrijdjes en PRretjes. Dat is het echte gevaar.

  Reageer
 • Robbert Janssen heeft op 4 februari 2021 geschreven:

  Dus in een heel extreem geval, als je dit dan ook nog eens na 21.00u doet? €4245,- aan bekeuringen?? Leg dat thuis maar eens uit….

  Reageer
 • Honda Quality heeft op 1 maart 2020 geschreven:

  Weer een discussie over zomer en winterbanden..
  Pff. Zomerbanden zijn van harder materiaal, en winterbanden van zachter rubber.
  Hierdoor heb je met winterbanden in de winter meer grip ivm de temperaturen.
  Het is niet zo dat je daardoor ook harder kan en mag rijden.
  Rijden in de sneeuw vergt gewoon meer discipline en scherper anticiperen.
  Maar goed, er zullen vast weer levende orgaan donoren zijn die altijd alles beter weten op gebied van rijden.
  Rij zelf al 18 jaar schade vrij en ongeveer 20 a 30K per jaar. Succes! Rechter pedaal.

  Reageer
 • Crankyfrenky heeft op 27 februari 2020 geschreven:

  Toch vreemd. Hoe kan je iemand in gevaar brengen of hinderen als t een lege parkeerplaats is?? Een beetje advocaat krijgt je daar wel onderuit geluld.

  Reageer
 • Delta heeft op 27 februari 2020 geschreven:

  In de regen zijn winterbanden ook veel beter.

  Reageer
 • Dissit heeft op 27 februari 2020 geschreven:

  Mensen met winterbanden denken dat ze dan gewoon 180 door kunnen knallen juist omdat ze winterbanden hebben. Mensen met winterbanden zijn domme mensen, weggegooid geld.

  • Sjaak heeft op 7 februari 2021 geschreven:

   Fijn dat u mij dom noemt. Ik ga jaarlijks meerdere keren op wintersport en ik heb al menig situatie meegemaakt dat winterbanden het verschil maakten. Ook vandaag genoeg mensen gezien die niet eens een verkeersdrempels overkwamen of een brug. Als je de keuze hebt om de auto te laten staan zijn ze inderdaad niet nodig. Heb je die niet dan is het veiliger. Daarom heb ik winterbanden.

   Reageer
  • delta heeft op 27 februari 2020 geschreven:

   Doorknallen met 180, kan zeker. Hoewel winterbanden zo en zo worden geadviseerd in de winter periode hangt dat meer af van de staat van het wegdek dan van je banden. Zowel De als AU kan kan je goed met 180 door knallen. In AU houden ze de baan overigens zeer schoon.

   Reageer
  Reageer
 • Robert rombouts heeft op 26 februari 2020 geschreven:

  Dikke bs
  Parking van de staat daar geld dit idd en mogen agenten intreden,
  Op parkingen die niet van de staat zijn hebben ze niks te zoeken zolang de eigenaar(s) hiervoor toestemming gegeven heeft of gevraagd heeft om in te treden.
  Dit is hetzelfde als dat je een groot veld hebt en dat daar doet.
  En bij schade trekt de verzekering de handjes terug en kan de eigenaar van deze parking een klacht indienen etc.

  • MatthijsL heeft op 26 februari 2020 geschreven:

   Ook niet helemaal waar. Zolang het terrein niet afgesloten is van de openbare weg en iedereen het kan betreden, geldt het als openbare weg. Ik heb het vroeger uitgezocht toen ik een minibike had gekocht.

   • JulianE heeft op 27 februari 2020 geschreven:

    Ik heb zo’n gevoel dat Robert uit België komt. Misschien andere regels daar? Wat NL betreft klopt het wat Matthijs zegt

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Thomas heeft op 22 januari 2019 geschreven:

  Belachelijk, voor elk beetje rijvaardigheid oefenen zeker naar een slipschool. Dat doen er heel weinig mensen en zo merkt ook niemand hoe gevaarlijk zomerbanden in de winter zijn.
  Straks mag je alleen nog in je auto rijden, als je een beroepschauffeur in dienst hebt.
  Kijk eens naar de files vandaag na het vallen van 1 cm sneeuw…
  Waarom moet er toch altijd alles geregeld worden door mensen, die zich de gekste dingen in hun hoofd halen? Het zou ook kunnen, dat de hemel op je hoofd valt….

  • Band heeft op 26 februari 2020 geschreven:

   Hoezo zijn zomerbanden gevaarlijk in de winter, ik heb nog nooit winterbanden gehad maar ook nog nooit een ongeluk. Wel vaker schade auto’s gezien waar winterbanden op lagen.
   Het gaat om de chauffeur en niet om het soort banden

   • Sebastian heeft op 26 februari 2020 geschreven:

    Dit is wel echt het stomste wat ik dit jaar heb gelezen, denk je dat winterbanden puur een andere naam hebben?

    • macel heeft op 26 februari 2020 geschreven:

     Niet zo lang geleden wa er een onderzoek, waari aangetoont werd, dat winterbanden eigenlijk alleen meer voordeel hadden als er daadwerkelijk sneeuw ligt, verder doen ze het niet beter dan zomerbanden.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Bart heeft op 22 januari 2019 geschreven:

  En als je het helemaal bont maakt wordt er ook een melding gedaan aan het CBR die je dan gaat ‘heropvoeden’ a raison van een dikke mille.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear