Met 306 GP’s, 155 podia, 91 overwinningen en zeven wereldtitels, durven we wel te stellen dat Schumacher behoort tot de allergrootste F1-coureurs ooit. Een gewaagde mening, we weten het. De auto waarmee Schumi zijn F1-debuut maakte, kan nu van jou zijn. Een mooi moment om nog eens naar dat raceweekend te kijken.

Zijn succesvolle carrière begint op 25 augustus 1991 op het circuit van Spa-Francorchamps. Het debuut van Michael Schumacher is een bijzonder verhaal. Het was nogal onverwachts en het was bovendien een samenloop van omstandigheden.

Op dat moment rijdt de 22-jarige Schumacher voor Mercedes, waarvoor hij onder andere meedoet aan de DTM en de 24 Uur van Le Mans. Een week voor de GP van België rijdt Schumacher al een keer in de auto waarin hij later zou racen: de prachtige Jordan 191. Tijdens de test op Silverstone maakt Schumacher indruk op onder andere Eddie Jordan, maar dat is niet de hoofdreden dat hij in Spa mag instappen.

De vaste coureur moest de bak in

Jordan-coureur Betrand Gachot wordt in de zomer van 1991 opgepakt. Hij zou in december van het jaar daarvoor een akkefietje hebben gehad met een Londense taxichauffeur. Daarbij zou Gachot pepperspray hebben gebruikt. De Franse coureur krijgt een celstraf van achttien maanden waar hij er uiteindelijk twee van zou uitzitten. Teambaas Eddie Jordan moet dus op zoek naar een invaller.

Na de test op Silverstone vraagt Jordan aan Schumachers manager of zijn coureur het uitdagende circuit in België wel aankan. Deze Willie Weber verzekert de teambaas dat Schumacher het circuit goed kent. Jordan weet op dat moment niet dat het Duitse racetalent nog maar één keer bij het circuit is geweest, als toeschouwer. Gelukkig heeft Schumacher daar een oplossing voor.

De baanverkenning en kwalificatie van Schumacher

Hij neemt zijn vouwfietsje mee en fietst het 6,9 kilometer lange circuit af. Blijkbaar is dat genoeg voor de coureur, want tijdens zijn eerste kwalificatie eindigt Schumacher als zevende. Daarmee evenaart hij het beste resultaat van Jordan in dat jaar. Teamgenoot Andrea de Cesaris zit 0,7 seconden achter de debutant en start elfde.

Helaas is het debuut van Michael Schumacher de volgende dag maar van korte duur. Vlak na de start begeeft de koppeling het en de auto valt stil. Schumacher parkeert zijn Jordan 191 aan het begin van het Kemmel-straight en stapt uit. De Cesaris zou later opklimmen naar de tweede plaats, maar ook hij valt uit: twee ronden voor het einde ploft zijn motor.

De Jordan 191 kan nu van jou zijn

De exacte auto waarmee Schumacher in de eerste vrije training reed en waarmee De Cesaris de race reed, wordt nu geveild. Om het debuut van Michael Schumacher te eren, reed zoon Mick in 2021 een aantal rondes met hetzelfde exemplaar.

Op 2 februari gaat de auto onder de hamer bij Bonhams. Het veilinghuis denkt dat het hoogste bod tussen de 1,4 miljoen en 2 miljoen euro. Wij denken dat ie onbetaalbaar is door zijn verhaal en zijn schoonheid.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)