Bij Peugeot presenteren ze niet graag realistische conceptcars. Kijk maar de Onyx van twee jaar geleden: gemaakt van koper, vilt en papier-maché en getekend door Batman zelf. Uit dezelfde koker komt deze Exalt Concept, die op de autoshow van Beijing staat te schitteren.

De Exalt is een vijfdeurs hatchback van 4,70 meter lang, met een laag dak en grote velgen. Z'n carrosserie is gemaakt van blank staal – handmatig geklopt, zoals ze dat honderd jaar geleden in Franse schuurtjes deden. De koplampen beschikken over een blacklight-functie, die handig schijnt te zijn tijdens de schemering. De achterkant, rood als die van een baviaan, is gehuld in textiel met de structuur van een haaienhuid, om de lucht daar zo efficiënt mogelijk van de auto te doen afglijden.

In het interieur vinden we een adembenemende mix van materialen als natuurlijk leer, zwart eboniehout, basaltvezel (als vervanger van koolstofvezel) en een soort wollig stofje. Er zijn twee touchscreens – voor infotainment en klimaatcontrole – en negen grote schakelaars die volgens Peugeot geïnspireerd zijn op de muziekwereld. De bestuurder kan zelf kiezen welke functies hij hieraan geeft.

Rijden kan de Exalt ook – zeggen ze – en wel door middel van een HYbrid4-aandrijflijn met 340 pk. De 1,6-liter turbo-benzinemotor stuurt 270 stuks daarvan naar de voorwielen, de rest komt op conto van een elektromotor in de achteras.

Is de Exalt alleen een Chinees lekkermakertje of zit er ook een vleugje realiteitszin in verstopt? We gokken op het eerste, maar we hopen het laatste; dit is toch wel de mooiste Peugeot sinds… tja, sinds de Onyx.

Reacties

Meer van TopGear