De fiscus is dol op auto’s met grote motoren, want de uitstoot zorgt ervoor dat er flink wat BPM gerekend mag worden. Daarom zou je denken dat elektrische pick-ups zonder lokale uitstoot in Nederland een flink stuk voordeliger zouden zijn dan de evenknieën met V8-motoren. Maar de komende twee jaar zijn achtcilinder toch nog wat aantrekkelijker voor Nederlandse ondernemers.

De reden hierachter is simpel. Ondernemers die een bedrijfsauto met een grijs kenteken bestellen, hoeven geen BPM te betalen. De CO2-straf geldt momenteel dus niet voor mensen met een eigen bedrijf. Daarom kun je in Nederland een nieuwe Ram 1500 met een 5,7-liter V8 al rijden voor zo’n 65.000 euro of een Ford F-150 voor zo’n 70.000 euro. Die laatste is overigens vaak met een V6.

Het Ram hierboven kost in Amerika omgerekend zo’n 45.000 euro zonder extra opties. Een elektrische pick-up kost in Amerika snel minimaal 55.000 euro en de dikkere versies gaan daar overheen. In Nederland staan er bijvoorbeeld wat Ford F-150 Lightnings aangeboden, maar die kosten allemaal minimaal 118.000 euro. Nogal een verschil met de benzineversies dus.

En dan zijn de brandstofkosten voor ondernemers ook nog eens een aftrekpost. Dus dat ze onzuinig zijn, maakt dan ook minder uit. Bovendien zijn veel pick-ups ook nog eens omgebouwd om op LPG te rijden. Overigens gaat er binnen twee jaar wel iets veranderen voor ondernemers. In 2025 wordt het niet meer zo goedkoop om een Amerikaanse pick-up te rijden.

Afschaf vrijstelling BPM voor grijs kenteken

Vanaf 2025 is de BPM voor bedrijfsauto’s gelijk aan die van auto’s voor particulieren. Bij een 5,7-liter V8 moet je al snel rekening houden met ruim 300 gram CO2 per kilometer. Er komt dan zo’n 80.000 euro BPM bovenop, waardoor de aanschafprijs verdubbelt. Als je zo’n pick-up trouwens als particulier wilt rijden, dan moet je die BPM nu al betalen.

Met de nieuwe BPM-regels voor het grijs kenteken in 2025 zullen elektrische pick-ups net zo duur (of goedkoper) worden in de aanschaf. Bovendien zullen elektrische pick-ups steeds goedkoper worden. Wie weet zien we tegen die tijd meer pick-ups met een stekker. Overigens zijn er plannen om vanaf 2027 alleen maar de verkoop van elektrische bedrijfsauto’s toe te staan.

Reacties

 • Rob heeft op 5 juli 2023 geschreven:

  Wat gebeurt er als er bpm op komt worden de gebruikte dan ook duurder ? Dus de eigenaar van een ram krijgt over 2 jaar bijna dubbele terug ?

  Reageer
 • Romke heeft op 23 april 2023 geschreven:

  Als je Mia + 5K overheidssubsidie meerekent zijn elektrische bedrijfsauto en pickup nu volgens mij al goedkoper.

  Reageer
 • Hans heeft op 23 april 2023 geschreven:

  Jij bent zeker lid van GroenLinks

  Reageer
 • A.G. heeft op 22 april 2023 geschreven:

  Prima plan,

  Voor m’n werk veel in een pickup gereden, een Isuzu. En heel veel off-road gereden door mul zand (dijkversterking), dus was praktische auto hiervoor.
  Een Amerikaanse pickup vind ik overigens geen lelijke auto maar we moeten als samenleving niet willen dat er teveel van komen.

  Ik zie steeds meer amerikaanse pickups rondrijden voor bedrijven of personen waarvan die absoluut niet een 4WD nodig hebben, ook nog redelijk vaak met hufterig rijgedrag. Laat staan dat die auto vies word van de modder. Een bus is in 9 van de 10 gevallen ook nog praktischer.

  Laten we wel wezen, grote (Amerikaanse) pickups en SUVs zijn voor de verkeersveiligheid een ramp, als fietser en voetganger heb je geen kans en als je zelf geen zware auto rijd, ben je ook de pineut. Dus laten we hopen dat deze wetswijziging ervoor zorgt dat er niet teveel van deze dinosauriërs op de weg komen.

  Overigens kan je beter een bvb (undestuctable) Hilux pakken dan een dodge ram als praktische pickup.

  • Ronald heeft op 25 april 2023 geschreven:

   Ja de funfactor die zo’n auto heeft voor de berijder moet hoe dan ook bestreden worden!

   Alles wat leuk is moet nu eenmaal kapot in Nederland.

   Lekker allemaal in een Kia Picanto, dat maakt het leven een stuk aangenamer…….

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear