Voordat je dit verwart met een verkooppraatje op de carrièrebeurs: deze gasten zijn dus gepakt door de politie. Hoewel je dus steenrijk kunt worden met katalysatordiefstal, is het maar van korte duur. De Department of Justice in de Verenigde Staten heeft een groep van 21 verdachten ingerekend die op grote schaal katalysatoren zou hebben gejat.

De politie in Amerika heeft beslag gelegd op 545 miljoen dollar aan auto’s, goederen en vastgoed. Deze spullen zouden gekocht zijn met het geld dat de verdachten verdiend zouden hebben met het stelen en verkopen van katalysatoren. Volgens de Department of Justice is een gestolen katalysator in Amerika zo’n 1.000 dollar waard.

De katalysatordieven verdienen 1.000 dollar per unit

Katalysatordiefstal is in Amerika een groot probleem. In de staat Californië zijn vorig jaar zo’n 1.600 katalysatoren onder auto’s vandaan gehaald. In de stad Tulsa in Oklahoma alleen al verdwenen er 2.000 units. De verleiding voor criminelen is begrijpelijk: binnen één minuut heb je 1.000 dollar verdiend. Al helemaal bij hoge auto’s zoals pick-ups, waarbij je niet eens een krik hoeft te gebruiken.

Bij de criminele tak van de Belastingdienst (en daarmee bedoelen we de mensen die boeven opsporen, niet die schandalig veel accijnzen heffen) kwamen de verdachten in beeld na het volgen van een geldspoor. Ze zijn dus niet per se op heterdaad betrapt. De politie roept iedereen op om meer informatie te delen die van toepassing kan zijn op de zaak. Dat zal voor ons hier niet echt relevant zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear