Misschien toch eens een setje Uno-kaarten meenemen in de auto om te kijken of je met de omkeer-kaart de verkeersboete kan teruggeven. Want blijkbaar delen camera-auto’s van de politie niet alleen boetes uit, ze moeten ze ook incasseren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf de politie een boete van 50.000 euro voor het niet grondig analyseren van de situatie voordat ze camera-auto’s inzette.

Het gaat hier overigens niet om snelheidscamera’s, maar om camera-auto’s die de gemeente Rotterdam vijf weken lang inzette tijdens de eerste lockdown. De auto’s werden gebruikt om overtreders van de toen geldende maatregelen op te sporen. Je snapt dat de AP daar iets van vindt. Er was vooraf een snelle analyse gemaakt of de auto’s ingezet mochten worden, maar die was niet grondig genoeg.

De camera-auto’s zijn Renault Zoe’s

Het gaat hier trouwens niet om politieauto’s met rood-blauwe strepen. De camera-auto’s in kwestie zijn elektrische Renault Zoe’s met een opbouw op het dak. De zoemende nachtmerrie van George Orwell. Ze lijken op de bekende scanauto’s die parkeerboetes uitdelen, maar in dit geval kijken ze naar mensen.

‘De politie krijgt de boete omdat zij volgens de AP voorafgaand aan de inzet een analyse van de privacy-risico’s had moeten maken. De politie had een andere inschatting gemaakt en op basis van een snelle, voorlopige risico-analyse geconcludeerd dat dit niet nodig was’, meldt de politie nu. De politie kan eventueel nog in hoger beroep gaan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear