Soms is de simpelste oplossing toch de beste oplossing. De politie ontwikkelt een ingewikkeld camerasysteem met een algoritme dat smartphonegebruikers achter het stuur detecteert, maar dit lijkt minstens zo goed te werken. Eens in de zoveel tijd stapt een stel dienders in een onopvallende touringcar (foto ter referentie) met een portofoon om vanuit het raam telefoongebruikers te betrappen. Wel zo effectief.

De afgelopen weken ging er weer een bus de snelweg op om te controleren op telefoongebruik. Vanuit de hoge positie in de bus turen de agenten bij auto’s naar binnen om te kijken of de bestuurder zich aan de regels houdt. Zit de bestuurder met een telefoon (of tablet, want blijkbaar gebeurt dat ook) in zijn of haar hand, dan zet een andere agent de bestuurder aan de kant.

De bus reed de afgelopen week in Oost-Brabant en betrapte daar 248 mensen op het vasthouden van een telefoon of tablet achter het stuur, zo meldt het AD. In totaal schreven ze 315 bekeuringen. De politiebus tegen telefoongebruikers in het verkeer slingerde al duizenden bestuurders op de bon. In oktober vorig jaar schreef de politie ruim 700 boetes met de bus.

Wat de bus uitschrijft, is een klein aandeel, want in totaal deelde de politie in 2019 ruim 120.000 boetes uit voor telefoongebruik in het verkeer. Daarvan waren zo’n 20.000 boetes voor fietsers. De inkomsten van deze boetes liggen dus boven de 25 miljoen euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear