Dit exemplaar van de Porsche 959 werd in handen van de Belgische coureur Jacky Ickx tweede tijdens de Parijs-Dakar rally van 1986. Hij finishte achter… een Porsche 959 die de rally won en vóór nog eens een 959 die zesde werd. Succesvol autootje dus. De auto waarmee Ickx reed, wordt nu door Porsche Classic in ere hersteld.

De Porsche 959 die Parijs-Dakar won, blijft zoals hij uit de rally kwam. Ze houden hem ‘als een soort van tijdcapsule, om het zo maar te zeggen, zodat alle fysieke sporen van de rally zolang mogelijk bewaard blijven’. Dat vertelt de baas van de werkplaats van het Porsche museum, Kuno Werner. Datzelfde wil hij zoveel mogelijk vasthouden bij de 959 van Ickx.

‘We willen hem in de originele staat houden en de auto alleen licht reviseren terwijl we eventuele technische gebreken wegwerken’, zegt Werner. Concreet haalt Porsche de motor van de Parijs-Dakar 959 uit elkaar en reviseert hem, om de offroader dan weer in elkaar te zetten. Die motor is een zescilinder die 400 pk aan vermogen heeft. Die motor heeft tot nu toe 18.000 kilometer gelopen, iets meer dan de lengte van de rally in ’86.

Zand en vuil zit nog in de auto

Ondanks dat aantal kilometers op ruig terrein en het feit dat de auto ver boven de 30 jaar oud is, is hij volgens Porsche nog steeds ‘in erg goede staat’. De meeste onderdelen hadden ‘geen tot weinig schade’ opgelopen. Wat ze wel vonden, is een heleboel zand uit de woestijn. De auto was tot voor kort nog niet uit elkaar gehaald. ‘Omdat dit ons niet dagelijks overkomt, was het fascinerend’, zegt Werner.

‘Modderig vuil liet ons vandaag zien dat de Porsche 959 Parijs-Dakar door rivieren is gegaan en er water in het interieur is gekomen’, voegt Werner nog toe. Daardoor is er hier en daar wat roest te bespeuren. Dit laten de monteurs zoals het is, wederom omwille van originaliteit. Sterker nog, de ‘versnellingsbakexpert’ van Porsche, Klaus Kariegus is ‘een fan van Afrikaans vuil in de auto en de authenticiteit ervan’.

Jacky Ickx achter het stuur van zijn Porsche 959 Parijs-Dakar

Na de restauratie van de offroader mocht niemand minder dan Jacky Ickx in zijn 959 stappen. ‘In de auto kwamen alle herinneringen meteen terug, zoals alle mensen die het toen mogelijk maakten. Iedereen wilde de auto op de weg rijden. Toen besloot Porsche om de 959 in te schrijven voor een rally in de woestijn. Het is geweldig dat ik deel mag uitmaken van dit verhaal’, zegt Ickx.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)