In de registers van Porsche vind je dat het merk ooit het getal 357 heeft vastgelegd, maar nooit heeft gebruikt. Tot nu. Dit is de Vision 357; de nieuwste van vele Porsche-concepten. Dit sterke studiemodel verwijst naar de 356/1 Roadster. Dat was, voor de liefhebbers van autoweetjes, de eerste productieauto die de naam ‘Porsche’ kreeg. In feite begon op 8 juni 1948 het avontuur van Porsche, wat nu dus bijna 75 jaar geleden is.

Dus wat is het eigenlijk? Het is voornamelijk een verjaardagscadeautje van Porsche aan zichzelf nu dit belangrijke jaar voor het merk onderweg is. De Vision 357 is een compacte coupé met beeldschone proporties die retro-elementen combineert met de ontwerpstijl van nu. Eigenlijk een mix van oud en nieuw tegelijkertijd, en ook allebei niet. Of, zoals Porsche het zegt: ‘Het is een blik terug op de conceptuele reis naar de toekomst.’ Eh, sorry?

Specificaties van de Porsche Vision 357

Er zijn nog enkele belangrijk zaken die we niet moeten vergeten. Kijk even door de koets heen en je komt uit bij het chassis en de motor van de Porsche 718 Cayman GT4 RS. Gezien het feit dat Porsche 77 stuks maakte van de 911 GT2 RS in 935 ‘Moby Dick’-stijl, is het niet gek om voorzichtig aan te nemen dat het merk met de Vision 357 iets soortgelijks van plan is. Het studiemodel heeft de geweldige 4,0-liter zescilinder uit de GT4 RS aan boord, die 500 pk produceert.

Als je bekend bent met het verleden van Porsche, dan weet je dat de ontwerpers van het bedrijf echte historici zijn. Michael Mauer staat aan het roer van het ontwerpteam en vertelt over het werk in Weissach: ‘Zou het beter zijn om een leeg vel te hebben en niet heel veel restricties? Nee. De geschiedenis leidt ons de weg… Ik zou het willen vergelijken met een kompas.’

Volgens de hoofdontwerper is het nodig om dit kompas te gebruiken voor wat er nog komen gaat. ‘Dat levert ook een merk op dat voor bepaalde waarden staat. Het zou dom zijn om hier niet op verder te bouwen, maar je moet de juiste balans vinden tussen traditie en innovatie, anders ben je niet succesvol in de toekomst.’

Het busje is ook van de partij

Om ons nog extra te plagen, laat Porsche ook nieuwe foto’s zien van het Renndienst-concept; een soort Porsche-busje dat je race-Porsche van en naar het circuit kan brengen op een aanhanger. Niet zo sarren, Porsche – bouw ze gewoon allebei. Je kunt de Porsche Vision 357 gaan bezichtigen bij het Drive Forum in Berlijn van 26 januari tot 30 juni.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear