Als het aan Porsche-baas Wendeling Wiedeking ligt, dan neemt Porsche vandaag nog Volkswagen over. Alleen moet dan eerst even het Duitse wetboek herschreven worden.

En het ziet ernaar uit dat die wetswijziging er wel eens zou kunnen komen. Volgende week beslist het Europese Hooggerechtshof over de zogenoemde Volkswagen-wet. Die werd geïntroduceerd toen Volkswagen na de tweede wereldoorlog door Engeland weer werd overgedragen aan de Duitsers, en diende destijds om Volkswagen te beschermen tegen vijandige overnames. Maar in het huidige economische klimaat heet zoiets een belemmering in het vrije verkeer van kapitaal, en dat mag niet van de EU.

Als inderdaad wordt besloten dat de gewraakte wet van tafel moet, dan staat Porsche niets meer in de weg om Volkswagen over te nemen. Een deal die in feite zijn beslag al kreeg toen Porsche in maart van dit jaar zijn belang in Volkswagen uitbreidde tot 31 procent. De investering van vijf miljard euro die de fabrikant uit Stuttgart toen deed, is inmiddels bijna drie keer zoveel waard. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Reacties

Meer van TopGear