Vergeet de oliecrisis! Net nu de OPEC fijntjes laat weten de olieprijzen te willen verhogen als we met zijn allen aan de brandstofcel gaan, zien de autofabrikanten zich voor hele nieuwe problemen gesteld. De prijs voor carbonfiber rijst namelijk de pan uit. Je weet wel, dat lichtgewicht spul waar dure sportauto’s van gemaakt worden. In de Verenigde Staten is de prijs van carbonfiber het afgelopen jaar verviervoudigd, simpelweg omdat de fabrikanten de enorme vraag niet aankunnen.

Het is vooral de vliegtuigindustrie waar carbonfiber steeds meer wordt gebruikt. Omdat vliegtuigmaatschappijen alles doen om kosten te besparen, proberen fabrikanten als Airbus en Boeing hun nieuwe vliegtuigen lichter en lichter te maken. En dat loopt nogal in de papieren, want door gewicht te besparen kan het brandstofverbruik van een vliegtuig zomaar met twintig procent dalen. Door deze scheefgroei is de wachtlijst bij fabrieken waar carbonfiber wordt gemaakt, nu al langer dan bij Ferrari of Lamborghini. En dat terwijl je geduld toch al op de proef wordt gesteld als je in Italië aanklopt voor een leuk wagentje.

De laatste jaren sijpelt carbonfiber ook door naar componenten van iets minder exclusieve auto’s, zoals de BMW M3 en de duurdere varianten van de Mercedes CLK. Dat zou wel eens snel afgelopen kunnen zijn als deze carbonfibercrisis aanhoudt.

Reacties