Als je naar de dokter gaat, is het fijn als jullie dezelfde taal spreken. Scheelt weer een amputatie als je alleen maar voor een beetje jeuk kwam. Zo is het ook met auto’s en daarom is OBD ontwikkeld. Dit staat voor On-Board Diagnostics en is een universele taal die alle auto’s spreken. Met een OBD-lezer kun je in principe auto’s van elk merk uitlezen. Er is een probleem: nieuwe EV’s spreken vaak hun eigen taaltje.

De eerste versie van OBD zat al in de Volkswagen Type 3 uit 1968. Na de eerste OBD kwam het systeem in alle auto’s onder de naam OBD-1. Sinds 1996 maken we gebruik van OBD-2. Nieuwe EV’s hebben allemaal hun eigen talen om een foutmelding te laten uitlezen. Heeft je Model 3 een softwareprobleem? Dan zit er niets anders op dan een tripje naar een servicepunt van Tesla.

Ook EV’s moeten OBD-2 krijgen

Hier wil de staat Californië verandering in brengen. Tegen 2026 zouden alle nieuwe elektrische auto’s gebruik moeten maken van OBD-2. Ook PHEV’s en waterstofauto’s moeten het systeem krijgen. Overigens spreken elektrische auto’s waarvan de basis een benzineauto is – denk bijvoorbeeld van de e-Golf – wel gewoon de OBD-2 taal. Merken als Tesla dus niet.

Helaas omvat het inbouwen van de taal niet alleen een nieuwe poortje om de auto op aan te sluiten. Er moet ruimte gemaakt worden om de hard- en software te verwerken. Daarnaast zit er veel meer software in een elektrische auto dan in een auto op benzine. Om alle systemen in de gaten te kunnen houden, moet OBD-2 dus flink uitbreiden.

Wat vinden autofabrikanten van de plannen?

Volgens Stellantis-topman Micky Bly moet de overgang naar OBD-2 niet al te moeilijk zijn. Hij zegt tegen Automotive News: ‘Het is nog te vroeg om vast te stellen hoe moeilijk het gaat zijn om OBD te verwerken in EV’s. Ik heb nog niet gehoord dat het een ”onmogelijk” creatie is.’ Bly zegt te vertrouwen op de ‘enorme ervaring’ van Stellantis op het gebied van diagnostiek.

General Motors wil ook graag meewerken aan een oplossing. Een woordvoerder zegt: ‘We willen een gemeenschappelijke ervaring bieden voor alle soorten auto’s en servicecommunicatietools.’ De problemen moeten de te verhelpen zijn bij ‘GM-dealers en onafhankelijke monteurs’. GM wil het zo voor klanten gemakkelijk maken om te begrijpen wat er loos is.

Een ander geluid komt van de motorinstallateur van GM en Ford. Het bedrijf heet Lightning eMotors en de baas heet Tim Reeser. ‘Als ik het goed begrijp, zijn er onderdelen van het systeem die niet goed gedefinieerd zijn’, zegt Reeser. Hij vindt dat er eerst gekeken moet worden naar welk systeem het beste werkt. Eens zien of ook EV’s uit China een foutmelding wil laten uitlezen met OBD-2.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear