Geen half werk daar bij het Chinese Qoros: voor hun wereldwijde introductie op de autosalon van Genève nemen ze een productiemodel en twee conceptcars mee.

Van de Qoros 3 Sedan zagen we al eerder wat schetsen en plaatjes voorbijwaaien. Deze compacte vierdeurs ziet er – het mag gezegd worden – alleraardigst uit, met dank aan een handvol Europese designers die de Chinezen inhuurden. Hij gebruikt onderdelen van gerenommeerde leveranciers als Magna Steyr, Bosch en Getrag, wat zou kunnen betekenen dat het met de kwaliteit behoorlijk snor zit. Ook in de EuroNCAP-crashtest zou hij hoog moeten scoren, zegt Qoros.

'We willen de mening van het publiek over Chinese auto's veranderen. Dit is een premium product dat mensen zal verrassen met zijn kwaliteit, en veel waar voor zijn geld biedt', aldus het merk. Daartoe rusten ze de 3 Sedan uit met leer, airco, keyless go en hoogwaardig infotainment met dezelfde onderdelen als Apple gebruikt.

De 3 Sedan is 4,61 meter lang en beschikt over twee 1.6 benzinemotoren met variabele kleptiming, waarvan er een geholpen wordt door een turbo. De vermogens: 126 en 156 pk. Een handgeschakelde zesbak is standaard, een zestraps automaat met dubbele koppeling een optie. Qoros spreekt verder van een tweede 1.6 turbo die ze in ontwikkeling hebben, met directe injectie. Er worden prijzen genoemd van om en nabij de 20.000 euro, exclusief belastingen.

Twee blikken op de toekomst zijn er in de vorm van de 3 Estate en de 3 Cross Hybrid. Beide zien er uit alsof ze zo in productie zouden kunnen, dus wie weet. De Estate is onderhuids gelijk aan de 3 Sedan en biedt, naast meer ruimte, weinig extra's. De 3 Cross Hybrid is een hatchback-achtige met een 1.2 driecilinder turbo aan boord, plus een elektromotor op de achterwielen, en nog een kleintje tussen de benzinemotor en de transmissie.

We hebben vaak smalend gelachen om de Landwinds, X5-klonen en Mini-kopieën uit China, maar dit lijkt eindelijk eens een serieuze poging te zijn. We zijn nu toch wel erg benieuwd aan het worden.

Reacties