De Chinezen komen! Dat roepen we natuurlijk al een paar jaar, maar tot nu toe kwamen ze alleen met 'auto's' (herinnert u zich Landwind nognognog?) die ongeveer even solide in elkaar zaten als de imitatie Rolex uit de ernaast gelegen fabriek, en die al uit elkaar waren gevallen voordat ze een botsproef hadden doorstaan. Qoros, een nieuw Chinees merk, kon nog wel eens een ander verhaal zijn… 

Het merk is in het leven geroepen door China's grootste autofabrikant, Chery. Qoros moet niet alleen China van nieuwe modellen gaan voorzien, maar ook (of misschien wel vooral…) West-Europa, en pakt de zaken serieus aan. Zo is een heel roedel Europese en Amerikaanse bedrijven in de arm genomen om ervoor te zorgen dat de technische spulletjes op orde zijn. Zo mag je van Getrag een goede versnellingsbak verwachten, doet Microsoft de dingen waar nulletjes en eentjes bij te pas komen, zal Continental zich tegen het schoeisel aan bemoeien, en worden ook Bosch en Magna Steyer als partners genoemd. Daarbij is Qoros een joint venture tussen Chery en Israel Corporation – dat zegt je ongetwijfeld niets, maar dat zijn de mensen achter Better Place, een soort tankstation voor elektrische auto's (auto binnenrijden, batterijen eruit, verse erin, doorrijden). Dat geeft ook alweer een aardig idee welke kant het met Qoros op zal gaan.

Opmerkelijk is daarnaast dat het bedrijf geleid wordt door een ex-directeur van Volkswagen en de Duitser Gert Hildebrand is aangetrokken voor het design. Hildebrand ken je, want hij is verantwoordelijk voor (het toch bijzonder geslaagde uiterlijk van) de reïncarnatie van Mini. Al met al geen klein bier dus. En dat blijkt ook uit de schetsen die Qoros vrijgeeft: ziet er serieus uit. Serieus geplagieerd dan, want je struikelt over de BMW-designdingen (die achterlichten, de 'Hofmeister-knik' in de achterste raamstijl) en dat interieur had één op één in welke Volkswagen dan ook kunnen zitten. Maar toch: als het allemaal wordt wat het dreigt te worden en ze kunnen het spul hier voor 'Chinese' prijzen in de showroom zetten, dan kennen wij wel een paar merken die zich alvast zorgen zitten te maken.

Qua planning: Qoros wil al volgend jaar de Europese markten bestormen met een C-segment sedan; daarnaast staan een midsize SUV en nog een sedan waarvan niet helemaal duidelijk is wie zijn concurrent zal zijn. Hoe dan ook: om in de gaten te houden, deze jongens!


 


 

Reacties