Rechts inhalen wordt niet altijd bestraft

Een bijzondere uitspraak van de politie

Foto('s): TopGear Nederlandonnodig links opel insignia op de snelweg a2
Foto('s): TopgearRechts inhalen niet altijd bestraft
onnodig links opel insignia op de snelweg a2
Rechts inhalen niet altijd bestraft

Het is voor wie regelmatig op de A2 of andere brede snelwegen in Nederland rijdt een zeer bekend scenario: je rijdt redelijk aan de rechterkant van de snelweg en twee rijstroken verderop rijdt iemand bijzonder onnodig links. Dan sta je voor het dilemma: ga je er rechts voorbij of schuif je drie rijstroken op om in te halen?

Officieel kun je een boete krijgen als je een auto rechts inhaalt, zelfs als er lege rijstroken tussen zitten. Toch is de politie in deze situatie iets coulanter dan je wellicht zou verwachten. Een woordvoerder van de politie meldt aan Nu.nl dat ze in zo’n geval eerder de linksrijder een boete geven.

‘In zo’n geval zal een boete eerder naar de persoon die onnodig links rijdt gaan, dan de bestuurder die rechts inhaalt. Toch moet je het zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het wordt overigens een ander verhaal als je in deze situatie rechts inhaalt met een snelheid die veel hoger ligt dan het andere voertuig’, meldt de woordvoerder.

Ook zijn er ook andere situaties waar rechts inhalen niet altijd bestraft wordt: ‘Als er langzaam verkeer ingehaald moet worden op een drukke snelweg met twee of drie rijstroken, loopt de linker al snel vol. Dan kan het gebeuren dat de rechter rijstrook plots de snellere wordt, waardoor je ongewild rechts inhaalt.’

Vorig jaar voerde de politie nog campagne om mensen beter rechts te laten rijden. De statistieken hebben we niet, maar we durven met vrij veel zekerheid te zeggen dat het geen donder heeft uitgemaakt. Ook is de boete voor rechts inhalen nog altijd hoger (240 euro) dan de boete voor onnodig links rijden (190 euro).

Reacties
 1. Jacques zegt op 3 september 2020 om 20:22:

  Alleen idioten rijden in het midden. Gelukkig kan je ze dan wel gemakkelijk rechts voorbij

 2. JD zegt op 3 september 2020 om 16:13:

  De boete voor links blijven rijden zou gewoon veel hoger moeten worden en ook veel vaker gehandhaafd moeten worden. Het is toch te debiel voor woorden dan je niet de bron van het probleem aan pakt maar alleen de oorzaak. Als je de bron wegneemt, namelijk het onnodig links rijden, dan gaat de oorzaak ook weg, want dan valt er niks rechts in te halen. Oh en dan nog iets. Op een 3 baans weg in het midden rijden is ook gewoon onnodig links rijden he.

  • Jan zegt op 3 september 2020 om 16:37:

   Als iedereen zich nou met zijn eigen rijstijl bezig houdt en niet met de andere zou de weg er ook stukken beter uit zien. Hoe wij in Nederland rijden (haastig en zonder respect naar elkaar) zie je nergens in de hele wereld.

   • Alain zegt op 3 september 2020 om 17:35:

    Jawel, in België en Frankrijk en Italie en Albanie en en en…..

    • jsdewith@ziggo.nl zegt op 4 september 2020 om 21:48:

     Jaap

 3. Martijn zegt op 5 augustus 2019 om 09:46:

  Gemakzucht dient de mens tegenwoordig…….

  Zo makkelijk dat links rijden je hoeft niets te doen niet spiegelen geen richting aan te geven. Heerlijk makkelijk is dat .
  Overigens is Duitsland tegenwoordig stukken erger nog dan bij ons.

  • Jeroen zegt op 3 september 2020 om 08:39:

   Klopt als n bus. Duitsers hebben een aangeboren angst voor de rechter rijbaan. Waar zij altijd roepen NL ist nur links doen zijzelf niet anders ook met de minder absurde snelheden.
   Ook de Belgen kunnen er wat van, maar ja die krijgen hun “rijlessen” dan ook van volgediplomeerde opa’s en vaders die hun eigen fouten overbrengen…….

   • Marc zegt op 3 september 2020 om 09:35:

    Je bent ook weer 1 van de slimste hè 😂😂😂

 4. Jeroen zegt op 3 augustus 2019 om 11:20:

  Als iedereen nou eens zou vasthouden aan het principe dat je voor de definitie van inhalen van rijstrook moet wisselen. Als je zonder van rijstrook te wisselen iemand “inhaalt”, links of rechts, dan is er in mijn optiek sprake van iemand voorbij gaan en niet van inhalen. Dit laatste kan dus alleen als iemand onnodig links blijft rijden hetgeen overigens veel zwaarder beboet zou moeten worden, in de ochtendspits maar al te vaak aanleiding tot het ontstaan van langzaamrijdend verkeer en files.

 5. Henk-Jan zegt op 1 augustus 2019 om 19:18:

  Ik heb op de A2 meegemaakt dat er een een V70 van de politie voor een auto ging rijden die op de 3e baan reed. Het bordje ging omhoog “Rechts houden”. Men heeft 2 minuten voor die auto gereden en is toen ten einde raad maar via de berm naar de andere weghelft gereden.
  It wasn’t me, en ik heb ‘gewoon’ rechts ingehaald.

 6. lambert zegt op 1 augustus 2019 om 08:19:

  Tijd voor het Amerikaanse principe van ‘keep your lane’.

  • SjaakTrekhaak zegt op 3 september 2020 om 17:24:

   Keep you lane werkt alleen in de VS omdat daar ook het vrachtverkeer dezelfde snelheid als de auto’s rijden. Hier kan dat natuurlijk niet met vrachtwagens van 88km/u en bejaarden die hooguit 95km/u durven.

   • Harry zegt op 3 september 2020 om 18:53:

    Ook in de VS moet je rechts houden en mag je niet rechts inhalen. Het keep your own lane wordt soms toegepast op zeer drukke wegen met veel rijstroken waar het uiteraard ongewenst is om van rijstrook 1 naar rijstrook 7 op te schuiven en weer terug.

  • wiro zegt op 1 augustus 2019 om 21:03:

   onzin,

 7. Racegek zegt op 31 juli 2019 om 22:40:

  Wanneer is het inhalen? Naar mijn mening haal je alleen in als je te hard rijd en niet wanneer je je aan de max snelheid houdt. Rijden nog zat mensen rond met een telefoon in de hand op de middelste baan die net de 80km/h halen.

  • Peter zegt op 1 augustus 2019 om 13:50:

   Het is inhalen als je iemand voor bij rijdt. Al dan niet met een snelheidsverschil. (Hetzij 1km/u of 100km/u) Een mening hebben we niks aan. Ik moet feiten hebben

   • w zegt op 1 augustus 2019 om 21:05:

    ok dus als iemand op rijbaan 1 van de zes rijd, mag volgens jou dus niet op rijbaan 6 recht voorbij, ohja de rijbanen zij genummerd vanas de binnenberm

 8. Frank Smits zegt op 31 juli 2019 om 20:08:

  Onze handhavers zouden zich ‘s drukker moeten maken over het bewust niet gebruiken van de spitsstrook. Zelf probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van deze strook en op de cruise control te rijden. Je wilt niet weten hoeveel auto’s je dan inhaalt.

  • Jan zegt op 3 september 2020 om 16:43:

   Op de cruise control in de spits is ook zo iets, met 1,5 km /h verschil inhalen en dan gaan bumper kleven als er iemand voor je rijdt, omdat je te lui bent om de cruise control eraf te halen. (Waarschijnlijk had ie niet eens voor wj gezeten als je wat sneller had ingehaald).

   • Jamiro zegt op 3 september 2020 om 18:07:

    Tijd voor adaptieve cc dus!

  • Lusthof zegt op 31 juli 2019 om 22:05:

   Dat klopt. Zie het het overal , dan rijden sommige mensen langzaam op de middelste baan. En rechts inhalen mag officieel niet. Geen toezicht . Jammer.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken