Het is voor wie regelmatig op de A2 of andere brede snelwegen in Nederland rijdt een zeer bekend scenario: je rijdt redelijk aan de rechterkant van de snelweg en twee rijstroken verderop rijdt iemand bijzonder onnodig links. Dan sta je voor het dilemma: ga je er rechts voorbij of schuif je drie rijstroken op om in te halen?

Officieel kun je een boete krijgen als je een auto rechts inhaalt, zelfs als er lege rijstroken tussen zitten. Toch is de politie in deze situatie iets coulanter dan je wellicht zou verwachten. Een woordvoerder van de politie meldt aan Nu.nl dat ze in zo’n geval eerder de linksrijder een boete geven.

‘In zo’n geval zal een boete eerder naar de persoon die onnodig links rijdt gaan, dan de bestuurder die rechts inhaalt. Toch moet je het zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het wordt overigens een ander verhaal als je in deze situatie rechts inhaalt met een snelheid die veel hoger ligt dan het andere voertuig’, meldt de woordvoerder.

Ook zijn er ook andere situaties waar rechts inhalen niet altijd bestraft wordt: ‘Als er langzaam verkeer ingehaald moet worden op een drukke snelweg met twee of drie rijstroken, loopt de linker al snel vol. Dan kan het gebeuren dat de rechter rijstrook plots de snellere wordt, waardoor je ongewild rechts inhaalt.’

Vorig jaar voerde de politie nog campagne om mensen beter rechts te laten rijden. De statistieken hebben we niet, maar we durven met vrij veel zekerheid te zeggen dat het geen donder heeft uitgemaakt. Ook is de boete voor rechts inhalen nog altijd hoger (240 euro) dan de boete voor onnodig links rijden (190 euro).

Reacties

 • Jacques heeft op 3 september 2020 geschreven:

  Alleen idioten rijden in het midden. Gelukkig kan je ze dan wel gemakkelijk rechts voorbij

  Reageer
 • JD heeft op 3 september 2020 geschreven:

  De boete voor links blijven rijden zou gewoon veel hoger moeten worden en ook veel vaker gehandhaafd moeten worden. Het is toch te debiel voor woorden dan je niet de bron van het probleem aan pakt maar alleen de oorzaak. Als je de bron wegneemt, namelijk het onnodig links rijden, dan gaat de oorzaak ook weg, want dan valt er niks rechts in te halen. Oh en dan nog iets. Op een 3 baans weg in het midden rijden is ook gewoon onnodig links rijden he.

  • Jan heeft op 3 september 2020 geschreven:

   Als iedereen zich nou met zijn eigen rijstijl bezig houdt en niet met de andere zou de weg er ook stukken beter uit zien. Hoe wij in Nederland rijden (haastig en zonder respect naar elkaar) zie je nergens in de hele wereld.

   • Alain heeft op 3 september 2020 geschreven:

    Jawel, in België en Frankrijk en Italie en Albanie en en en…..

    • jsdewith@ziggo.nl heeft op 4 september 2020 geschreven:

     Jaap

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Martijn heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

  Gemakzucht dient de mens tegenwoordig…….

  Zo makkelijk dat links rijden je hoeft niets te doen niet spiegelen geen richting aan te geven. Heerlijk makkelijk is dat .
  Overigens is Duitsland tegenwoordig stukken erger nog dan bij ons.

  • Jeroen heeft op 3 september 2020 geschreven:

   Klopt als n bus. Duitsers hebben een aangeboren angst voor de rechter rijbaan. Waar zij altijd roepen NL ist nur links doen zijzelf niet anders ook met de minder absurde snelheden.
   Ook de Belgen kunnen er wat van, maar ja die krijgen hun “rijlessen” dan ook van volgediplomeerde opa’s en vaders die hun eigen fouten overbrengen…….

   • Marc heeft op 3 september 2020 geschreven:

    Je bent ook weer 1 van de slimste hè 😂😂😂

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Jeroen heeft op 3 augustus 2019 geschreven:

  Als iedereen nou eens zou vasthouden aan het principe dat je voor de definitie van inhalen van rijstrook moet wisselen. Als je zonder van rijstrook te wisselen iemand “inhaalt”, links of rechts, dan is er in mijn optiek sprake van iemand voorbij gaan en niet van inhalen. Dit laatste kan dus alleen als iemand onnodig links blijft rijden hetgeen overigens veel zwaarder beboet zou moeten worden, in de ochtendspits maar al te vaak aanleiding tot het ontstaan van langzaamrijdend verkeer en files.

  Reageer
 • Henk-Jan heeft op 1 augustus 2019 geschreven:

  Ik heb op de A2 meegemaakt dat er een een V70 van de politie voor een auto ging rijden die op de 3e baan reed. Het bordje ging omhoog “Rechts houden”. Men heeft 2 minuten voor die auto gereden en is toen ten einde raad maar via de berm naar de andere weghelft gereden.
  It wasn’t me, en ik heb ‘gewoon’ rechts ingehaald.

  Reageer
 • lambert heeft op 1 augustus 2019 geschreven:

  Tijd voor het Amerikaanse principe van ‘keep your lane’.

  • SjaakTrekhaak heeft op 3 september 2020 geschreven:

   Keep you lane werkt alleen in de VS omdat daar ook het vrachtverkeer dezelfde snelheid als de auto’s rijden. Hier kan dat natuurlijk niet met vrachtwagens van 88km/u en bejaarden die hooguit 95km/u durven.

   • Harry heeft op 3 september 2020 geschreven:

    Ook in de VS moet je rechts houden en mag je niet rechts inhalen. Het keep your own lane wordt soms toegepast op zeer drukke wegen met veel rijstroken waar het uiteraard ongewenst is om van rijstrook 1 naar rijstrook 7 op te schuiven en weer terug.

    Reageer
   Reageer
  • wiro heeft op 1 augustus 2019 geschreven:

   onzin,

   Reageer
  Reageer
 • Racegek heeft op 31 juli 2019 geschreven:

  Wanneer is het inhalen? Naar mijn mening haal je alleen in als je te hard rijd en niet wanneer je je aan de max snelheid houdt. Rijden nog zat mensen rond met een telefoon in de hand op de middelste baan die net de 80km/h halen.

  • Peter heeft op 1 augustus 2019 geschreven:

   Het is inhalen als je iemand voor bij rijdt. Al dan niet met een snelheidsverschil. (Hetzij 1km/u of 100km/u) Een mening hebben we niks aan. Ik moet feiten hebben

   • w heeft op 1 augustus 2019 geschreven:

    ok dus als iemand op rijbaan 1 van de zes rijd, mag volgens jou dus niet op rijbaan 6 recht voorbij, ohja de rijbanen zij genummerd vanas de binnenberm

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Frank Smits heeft op 31 juli 2019 geschreven:

  Onze handhavers zouden zich ‘s drukker moeten maken over het bewust niet gebruiken van de spitsstrook. Zelf probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van deze strook en op de cruise control te rijden. Je wilt niet weten hoeveel auto’s je dan inhaalt.

  • Jan heeft op 3 september 2020 geschreven:

   Op de cruise control in de spits is ook zo iets, met 1,5 km /h verschil inhalen en dan gaan bumper kleven als er iemand voor je rijdt, omdat je te lui bent om de cruise control eraf te halen. (Waarschijnlijk had ie niet eens voor wj gezeten als je wat sneller had ingehaald).

   • Jamiro heeft op 3 september 2020 geschreven:

    Tijd voor adaptieve cc dus!

    Reageer
   Reageer
  • Lusthof heeft op 31 juli 2019 geschreven:

   Dat klopt. Zie het het overal , dan rijden sommige mensen langzaam op de middelste baan. En rechts inhalen mag officieel niet. Geen toezicht . Jammer.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear