Regels van shotgun roepen

Nooit meer miepen over wie er voorin mag zitten; De officiële TopGear regels van shotgun

regels van shotgun
regels van shotgun

Het moet afgelopen zijn met het gekibbel om wie voorin mag zitten. Het is zeer simpel: wie ‘shotgun!’ roept, mag voorin zitten. Maar in de praktijk lijkt er nog wat verwarring over de regels van shotgun. De confusie drijft een wig tussen vriendschappen en families. Daarom zijn hier de De officiële TopGear regels van shotgun . Onthoud ze goed; het kan je vriendschap redden.

Met groot comfort komt grote verantwoordelijkheid. De co-piloot moet wakker blijven, navigeren en de volledige bezetting van de auto tevreden houden met uitstekende melodietjes. Vat het dus niet te licht op. Bezin eer ge shotgun roept.

01. Je moet shotgun roepen

De simpelste en voornaamste regel: shotgun moet hardop en goed hoorbaar geroepen worden. Zo weten alle medepassagiers dat jij je derrière rechtmatig op de voorzetel plant.

02. Shotgun roep je pas als alles klaar is

Voordat iemand shotgun roept, moet de voorafgaande activiteit afgerond zijn. Stel je bent uit eten, dan moet je van tafel zijn voordat je shotgun roept. Nu alvast shotgun roepen voor een ritje van vanavond, mag dus niet. Als de activiteit buiten is, bijvoorbeeld wandelen, mag je pas shotgun roepen wanneer de auto in zicht is.

03. Je moet je schoenen aanhebben

Halverwege de deur je stoeltje in de auto claimen is verboden. Je schoenen moeten stevig om je voeten zitten en…

04. Je moet buiten staan en de auto moet in zicht zijn

Pas als je de deur uit bent, mag je shotgun roepen. Eén voet buiten de deur is genoeg. Dringen, duwen en trekken in de deuropening is toegestaan.

05. Shotgun telt niet als iemand de deurgreep vast heeft

Lopen jullie naar de auto en heeft niemand shotgun geroepen? Zodra iemand de deurgreep van het voorportier vast heeft, mag die persoon voorin zitten. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

06. Shotgun mag maar geroepen worden voor één rit

Aan alle bovenstaande regels voldaan? Dan mag je shotgun roepen voor de aanstaande autorit. Zodra je uitstapt is het weer free for all. Dat geldt ook voor tussenstops. Ga je onderweg even ergens koffie drinken, dan is het iedere man (of vrouw) voor zich.

07. De bestuurder is dictator

De wil van de bestuurder is wet. De Stalin aan boord mag te allen tijde een andere co-piloot aanwijzen. Zonder tegenspraak.

08. Reload!

De sturende dictator mag, voordat zijn passagiers instappen, reageren met ‘reload’. Op dat moment vervallen alle shotgun-privileges en is de eerste die weer shotgun roept, de co-piloot.

09. Piratenregel

Passagiers die overtuigend gekleed zijn als piraat mogen automatisch voorin zitten. Als er meerdere piraten mee willen rijden, moet het uitgevochten worden middels een zwaardgevecht. Heb je geen zwaard? Wat voor piraat ben je dan? Achterin met jou!

Uitzonderingen op de regels van shotgun

– De moeder van de chauffeur rijdt altijd shotgun.
– De wederhelft van de chauffeur heeft ook voorrang, behalve als de moeder aanwezig is.
– Als de eigenaar van de auto zelf niet rijdt, heeft hij automatisch shotgun-privileges.
– Overweeg voor lange personen in je vriendengroep een uitzondering te maken.
– Bij ritten langer dan twee uur kun je een wissel instellen. De sturende dictator bepaalt dit.

Waar komt de naam shotgun vandaan?

Vreemde term eigenlijk, dat shotgun. De kreet stamt uit de tijd toen de mensen nog met paard en wagen van a naar b reden. De persoon die naast de rijder zat, bemande de shotgun en beschermde de wagen tegen struikrovers. De term werd voor het eerst gebruikt in 1919. Toen publiceerde de krant The Ogden Examiner het verhaal Ross Will Again Ride Shotgun on Old Stage Coach. Nu moet de shotgunner de bestuurder behoeden van andere gevaarlijke situaties, zoals in slaap vallen of verkeerd rijden.

Reacties
  1. Patric zegt op 12 februari 2017 om 16:47:

    hahahaha

  2. Koen zegt op 12 februari 2017 om 11:57:

    8 De bestuurder mag, voordat men ingestapt is, reageren op een ‘shotgun’ met ‘reload’. Op dat moment is de shotgunpositie weer open tot iemand die weer claimt met een ‘shotgun’.

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws