Het moet afgelopen zijn met het gekibbel om wie voorin mag zitten. Het is zeer simpel: wie ‘shotgun!’ roept, mag voorin zitten. Maar in de praktijk lijkt er nog wat verwarring over de regels van shotgun. De confusie drijft een wig tussen vriendschappen en families. Daarom zijn hier de De officiële TopGear regels van shotgun . Onthoud ze goed; het kan je vriendschap redden.

Met groot comfort komt grote verantwoordelijkheid. De co-piloot moet wakker blijven, navigeren en de volledige bezetting van de auto tevreden houden met uitstekende melodietjes. Vat het dus niet te licht op. Bezin eer ge shotgun roept.

01. Je moet shotgun roepen

De simpelste en voornaamste regel: shotgun moet hardop en goed hoorbaar geroepen worden. Zo weten alle medepassagiers dat jij je derrière rechtmatig op de voorzetel plant.

02. Shotgun roep je pas als alles klaar is

Voordat iemand shotgun roept, moet de voorafgaande activiteit afgerond zijn. Stel je bent uit eten, dan moet je van tafel zijn voordat je shotgun roept. Nu alvast shotgun roepen voor een ritje van vanavond, mag dus niet. Als de activiteit buiten is, bijvoorbeeld wandelen, mag je pas shotgun roepen wanneer de auto in zicht is.

03. Je moet je schoenen aanhebben

Halverwege de deur je stoeltje in de auto claimen is verboden. Je schoenen moeten stevig om je voeten zitten en…

04. Je moet buiten staan en de auto moet in zicht zijn

Pas als je de deur uit bent, mag je shotgun roepen. Eén voet buiten de deur is genoeg. Dringen, duwen en trekken in de deuropening is toegestaan.

05. Shotgun telt niet als iemand de deurgreep vast heeft

Lopen jullie naar de auto en heeft niemand shotgun geroepen? Zodra iemand de deurgreep van het voorportier vast heeft, mag die persoon voorin zitten. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

06. Shotgun mag maar geroepen worden voor één rit

Aan alle bovenstaande regels voldaan? Dan mag je shotgun roepen voor de aanstaande autorit. Zodra je uitstapt is het weer free for all. Dat geldt ook voor tussenstops. Ga je onderweg even ergens koffie drinken, dan is het iedere man (of vrouw) voor zich.

07. De bestuurder is dictator

De wil van de bestuurder is wet. De Stalin aan boord mag te allen tijde een andere co-piloot aanwijzen. Zonder tegenspraak.

08. Reload!

De sturende dictator mag, voordat zijn passagiers instappen, reageren met ‘reload’. Op dat moment vervallen alle shotgun-privileges en is de eerste die weer shotgun roept, de co-piloot.

09. Piratenregel

Passagiers die overtuigend gekleed zijn als piraat mogen automatisch voorin zitten. Als er meerdere piraten mee willen rijden, moet het uitgevochten worden middels een zwaardgevecht. Heb je geen zwaard? Wat voor piraat ben je dan? Achterin met jou!

Uitzonderingen op de regels van shotgun

– De moeder van de chauffeur rijdt altijd shotgun.
– De wederhelft van de chauffeur heeft ook voorrang, behalve als de moeder aanwezig is.
– Als de eigenaar van de auto zelf niet rijdt, heeft hij automatisch shotgun-privileges.
– Overweeg voor lange personen in je vriendengroep een uitzondering te maken.
– Bij ritten langer dan twee uur kun je een wissel instellen. De sturende dictator bepaalt dit.

Waar komt de naam shotgun vandaan?

Vreemde term eigenlijk, dat shotgun. De kreet stamt uit de tijd toen de mensen nog met paard en wagen van a naar b reden. De persoon die naast de rijder zat, bemande de shotgun en beschermde de wagen tegen struikrovers. De term werd voor het eerst gebruikt in 1919. Toen publiceerde de krant The Ogden Examiner het verhaal Ross Will Again Ride Shotgun on Old Stage Coach. Nu moet de shotgunner de bestuurder behoeden van andere gevaarlijke situaties, zoals in slaap vallen of verkeerd rijden.

Reacties

 • Cirdec heeft op 21 april 2021 geschreven:

  Regel 10:
  Als er iemand El Présidente roept na de shotgunner. Moet de shotgunner de deur van de president open en dicht doen. De president zit op de achterbank waar hij/zij wil.

  Reageer
 • Marco heeft op 18 april 2021 geschreven:

  Er missen er een paar:

  DE OFFICIËLE REGELS VAN SHOTGUN!
  1. Degene die shotgun roept moet de auto duidelijk kunnen zien. De chauffeur hoeft de auto niet te zien.
  2. Als jij als eerste wordt opgehaald op een reis krijg je automatisch shotgun, totdat je andere shotgunregels overtreedt. Dan zul je shotgun af moeten staan.
  3. Je kunt niet Shotgun roepen nadat iemand anders dat al geroepen heeft voor die reis.
  4. Als mensen tegelijkertijd shotgun roepen en er onduidelijk is wie het eerste was volgt er automatisch een race naar de auto, degene die het eerste bij de passagiersdeur is krijgt shotgun.
  5. Shotgun kan niet van binnenuit een gebouw geroepen worden. Parkeergarages zijn bij deze uitgezonderd.
  6. Als de chauffeur het een beetje in de war wil schoppen kan hij reload roepen, dat betekent dat degene die eerder shotgun had zijn rechten verliest en degene die het eerste weer shotgun roept shotgun krijgt. Dit kan ook gebruikt worden als je degene die shotgun had niet zo mag. Dit wordt vaak toegepast als meerdere mensen tegelijkertijd shotgun riepen en de chauffeur niet zeker weet wie het eerste was. Een shotgun heeft maar 2 lopen dus je kunt maar 1 keer reload roepen.
  7. Als shotgun al geroepen is voor de passagiersstoel dan komt linksachter, rechtsachter en dan als 5e de middelste plaats, ook wel de ‘Bitch Seat’.
  8. Iedereen is gelijk, dus vrouwen hebben niet automatisch recht op de passagiersstoel!
  9. Als de chauffeur van de auto dronken is of op een andere manier incapabel is om zijn plichten als chauffeur te voldoen krijgt hij automatisch shotgun.
  10. Als de rit onderweg is, is de chauffeur de baas over de radio. Echter, als de weg de volle concentratie opeist of als het de chauffeur niet meer interesseert krijgt de shotgunner de rechten van de radio. Als de passagier waardeloze muziek opzet wordt hij automatisch gedegradeerd tot de ‘ Bitch Seat’.
  11. De schoenenregel, iedereen die shotgunt roept moet zijn schoenen dragen. Dit is ter preventie van mensen die shotgun roepen en vervolgens weer naar binnen moeten om de schoenen aan te trekken, en zo de rit vertragen.
  12. Shotgun telt boven alle andere kreten voor de passagiersstoelrechten.
  13. Shotgun kan ook gebruikt worden voor andere dingen dan de passagiersstoel, zoals linksachter, rechtsachter, vrouwen, niet de deur hoeven open te doen.
  14. Als men met een stelletje reist, krijgt er 1 automatisch de shotgunrechten en verplichting. Niemand wil 2 kleffe mensen achterin vervoeren.
  15. Als iemand met succes shotgun heeft geroepen geeft dit niet het recht om de chauffeur op zijn navigatievaardigheden aan te spreken (“Hier links mongool”) of rijvaardigheden (“Ik zou naar de 3 opschakelen als ik reed”). Als de passagier dit doet verliest hij zijn rechten op shotgun.
  16. Als iemand zegt: “Wat is shotgun?” nadat het is geroepen moet diegene lopen.
  17. Als je bij de auto komt en degene die shotgunrechten heeft is bekend, en diegene probeert de deur te openen terwijl de deur nog dicht is, en dat daardoor de deur dicht blijft (dit gebeurt als de chauffeur de deur opent en de passagier trekt tegelijkertijd aan de handgreep waardoor de deur op slot blijft) verliest hij automatisch zijn rechten op shotgun. Shotgun Suicide!
  18. Degene die shotgun heeft neemt automatisch alle verantwoordelijkheid op zich voor het openen van de poort, vragen stellen aan de passagiers en bij een afhaalrestaurant bestellingen doorgeven. Hij of zij is in principe de co-piloot en ook verantwoordelijk voor het gedrag van de andere passagiers. Dit betekent dat hij de passagiers onder controle moet houden, al moet hij slaan, water spuiten of tassen gooien naar de achterbank.
  19. Als de vriend of vriendin van de chauffeur meerijdt mag deze zelf weten waar hij of zij gaat zitten.
  20. De piratenregel – Als een van de potentiële passagiers in het voertuig overtuigend gekleed is als een piraat krijgt hij of zij automatisch shotgun. Als er meerdere piraten mee willen rijden start er automatisch een zwaard gevecht

  Reageer
 • Patric heeft op 12 februari 2017 geschreven:

  hahahaha

  Reageer
 • Koen heeft op 12 februari 2017 geschreven:

  8 De bestuurder mag, voordat men ingestapt is, reageren op een ‘shotgun’ met ‘reload’. Op dat moment is de shotgunpositie weer open tot iemand die weer claimt met een ‘shotgun’.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear